Tuesday, 19 March, 2024

Σήφης Βαλυράκης: Οπτικό υλικό και νέοι μάρτυρες «αμφισβητούν» την κατάθεση

Αεροφωτογραφίες, εννιά «νέοι» μάρτυρες και επτά αντιφατικά σημεία και λογικά κενά φαίνεται να οδηγούν-σύμφωνα με στελέχη των κρατικών αρχών

στην περαιτέρω αμφισβήτηση της μαρτυρίας του δεύτερου «αυτόπτη μάρτυρα» που προχώρησε προ μερικών ημερών σε 12ωρη κατάθεση στην Ασφάλεια Αττικής κι υποστήριξε ότι «είχε δει τη δολοφονική επίθεση από επιβάτες αλιευτικού σκάφους εναντίον του 78χρονου Σήφη Βαλυράκη, πριν από τρείς μήνες στην Ερέτρια».
Με κύριο ενδιαφέρον τις νέες, σημαντικές, διαφορές που εντοπίζονται στην κατάθεσή του, σε σχέση με εκείνη του πρώτου «αυτόπτη μάρτυρα» αλλά και από ευρήματα των ιατροδικαστών και των πραγματογνωμόνων. Σε μία έρευνα που είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. O 78χρονος πολιτικός βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής –στις 24 Ιανουαρίου 2021-στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας. Νωρίτερα, το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε, κι είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι από την Ερέτρια, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα».
Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί από τις πρώτες μαρτυρίες κι από ανάλυση των δεδομένων (βίντεο που έχουν παρουσιασθεί) ήταν ότι ο 78χρονος πρώην υπουργός έχασε την ισορροπία του, έπεσε στην θάλασσα και το ακυβέρνητο φουσκωτό του, που βρέθηκε με πρόσω τις μηχανές του, άρχισε να πραγματοποιεί-όπως έχει συμβεί σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις- «κύκλους».
Σε αυτή την πορεία κτύπησε τον Σήφη Βαλυράκη που ίσως επιχείρησε να ανέβει πάλι στο φουσκωτό του. Την επομένη του τραγικού συμβάντος εμφανίσθηκε 40χρονος που κατέθεσε ότι εκείνη την ημέρα ήταν στο Νησί των Ονείρων κι είδε ότι υπήρχε διένεξη του πρώην υπουργού με επιβάτες αλιευτικού που προκάλεσαν κυματισμό. Χωρίς να αναφέρεται σε συμπλοκή ή σε κτυπήματα που δέχθηκε ο πρώην υπουργός.
Προ μερικών ημερών ωστόσο εμφανίσθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας που υποστήριξε ότι βρισκόταν κι αυτός στο Νησί των Ονείρων κι είδε ότι ο Σήφης Βαλυράκης δέχθηκε κτυπήματα από κοντάρι με γάντζο κι έπεσε στην θάλασσα.
Τα σημεία της κατάθεσης του νέου αυτόπτη μάρτυρα, όταν αυτός κλήθηκε στην Ασφάλεια Αττικής που προκάλεσαν νέα εύλογα ερωτηματικά είναι τα εξής:
Πρώτον: ο εν λόγω μάρτυρας φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι μετέβη από την Χαλκίδα στο Νησί των Ονείρων κοντά στην Ερέτρια-απ’ όπου είδε το συμβάν με τον πρώην υπουργό- γιατί «κάποιος φίλος του από την περιοχή του είχε πει ότι εκεί ψαρεύουν παρανόμως λιμενικοί της περιοχής με τους οποίους είχε εχθρότητα κι ήθελε να βρει αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους»! Σε έναν ισχυρισμό που διέψευσε ο αναφερόμενος «πληροφοριοδότης» του. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι εκείνη την ημέρα που ήθελε να συγκεντρώσει τα «ντοκουμέντα» σε βάρος των λιμενικών δεν είχε πάρει περιέργως το κινητό μαζί του, προκαλώντας προφανείς απορίες.
Δεύτερον: Ο πρώτος μάρτυρας που είχε εμφανισθεί αρχικά είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι στο νησί των Ονείρων δεν υπήρχε άλλο άτομο που να είδε το συμβάν. Ακόμη είχε δηλώσει ότι εκείνη την ώρα ψάρευε με καλάμι. Ωστόσο, ο δεύτερος αυτόπτης που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα, υποστήριξε ότι εκείνος είδε τον πρώτο μάρτυρα σε απόσταση 80 μέτρων κι ότι αυτός ψάρευε με… δίχτυα, κι όχι με καλάμι όπως είχε υποστηρίξει ο πρώτος μάρτυρας.
Τρίτον: Ο ίδιος ιδιώτης από την Χαλκίδα που δήλωσε τρείς μήνες αργότερα ότι ήταν «αυτόπτης μάρτυρας» υποστήριξε ότι «αυτοί που κτύπησαν τον Σήφη Βαλυράκη ήταν σε αλιευτικό σκάφος μήκους 10 μέτρων, με «τετράγωνη» πρύμνη και με τέντα». Ο πρώτος μάρτυρας είχε αναφερθεί σε σκάφος μήκους επτά μέτρων, χωρίς τέντα με «κυκλική» πρύμνη!
Τέταρτον: Ο νέος μάρτυρας δήλωσε ότι αναγνώρισε το αλιευτικό σκάφος που ψάρευε για ώρα στην περιοχή, όταν οι κρατικές αρχές έχουν στην διάθεση τους αεροφωτογραφίες ότι το σκάφος αυτό ήταν μέσα στο λιμάνι της Ερέτριας περίπου 45 λεπτά πριν την αναφερόμενη «επίθεση» στον πρώην υπουργό. Η αεροφωτογραφία έχει ληφθεί στις 11.17πμ, όταν το αναφερόμενο περιστατικό με τον πρώην υπουργό προσδιορίζεται γύρω στις 12 το μεσημέρι ή λίγο αργότερα.
Πέμπτον: Για τους δύο αλιείς που κατονομάζει ο δεύτερος μάρτυρας ως «δράστες της φονικής επίθεσης» υπάρχουν καταθέσεις εννιά συνολικά ατόμων ότι την ώρα του δραματικού συμβάντος ήταν μαζί τους στην Ερέτρια.
Έκτον: Ο εν λόγω δεύτερος μάρτυρας φέρεται να έχει υποστηρίξει στις αρχές ασφαλείας την βεβαιότητά του ότι η επίθεση εναντίον του Σήφη Βαλυράκη με κοντάρι κι η πτώση του στην θάλασσα έγινε ενώ το φουσκωτό του πρώην υπουργού ήταν ακίνητο. Όμως αυτό έρχεται σε προφανή αντίθεση από τα ευρήματα των πραγματογνωμόνων ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνηση πρόσω αλλά και τα βίντεο όπως και τις μαρτυρίες που προσδιόριζαν ανεξέλεγκτη κυκλική, περιστροφική κίνηση του για πολλή ώρα (σ.σ. έως ότου εξαντληθούν τα καύσιμά του). Ετσι εγείρεται το προφανές ερώτημα πώς άρχισε να κινείται το σκάφος του μετά την πτώση του Σήφη Βαλυράκη στη θάλασσα, ενώ μέχρι τότε ήταν «ακίνητο», σύμφωνα με την εν λόγω μαρτυρία.
Έβδομον: Ο ίδιος μάρτυρας που εμφανίσθηκε προσφάτως ανέφερε ότι είναι βέβαιος ότι ο πρώην υπουργός δεν κτυπήθηκε από προπέλα οποιουδήποτε σκάφους μετά την πτώση του στην θάλασσα! Κι αυτό όταν η ίδια η διορισμένη τεχνική σύμβουλος της οικογένειας Βαλυράκη, γνωστή ιατροδικαστής κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου έχει αναφέρει στη γνωμάτευσή της ότι ο άτυχος πολιτικός είχε σειρά κακώσεων που οφείλονταν σε πλήγματα από προπέλα σκάφους. Μάλιστα προκειμένου να δικαιολογήσει ότι δεν κάλεσε τις λιμενικές αρχές -ενώ υποστήριξε ότι είδε το περιστατικό-για να ειδοποιήσει για την αιματηρή συμπλοκή και για βοήθεια προς τον Σήφη Βαλυράκη, διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι «δεν κατάλαβε ότι ο πρώην υπουργός τραυματίσθηκε κι ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό».
Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα στο tovima.gr προ έξι ημερών ανέφερε ότι ερευνητές της υπόθεσης κι ιατροδικαστές είχαν θέσει εννιά επιπλέον ερωτήματα από τους ισχυρισμούς του δεύτερου αυτού «αυτόπτη μάρτυρα» (σ.σ. δεν βρέθηκαν ίχνη αίματος στο σκάφος του πρώην υπουργού, δεν είχε κτυπήματα από αιχμηρό αντικείμενο κλπ) στην τηλεοπτική εκπομπή και τα οποία αυξήθηκαν μετά την πολύωρη εξέτασή του από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Κι ενώ αρχικά στους λιμενικούς είχε δηλώσει ότι δεν βρισκόταν στην Ερέτρια την ημέρα θανάτου του πρώην υπουργού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου