Thursday, 28 March, 2024

Σεισμός 5,8 ρίχτερ στην Κρήτη

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:17, 23 χλμ βορειοδυτικά της πόλης της Άρβης στο Ηράκλειο Κρήτης

όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων.
Ο σεισμός αναστάτωσε σχεδόν όλη την Κρήτη ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έγινε αισθητός μέχρι και την Σαντορίνη. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, χωρίς τις αισθήσεις του είναι άνδρας που καταπλακώθηκε από την οροφή εκκλησίας στο Αρκαλοχώρι. Επίσης, υπάρχει αναφορά και για άλλον έναν εγκλωβισμένο στο χωριό Πατσίδερος του Ηρακλείου. Επι τόπου έχουν σπεύσει ομάδες της ΕΜΑΚ.
Την ώρα του σεισμού ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στους δρόμους. Βράχια έπεσαν στον δρόμο, ένα παλιό κτίριο έχει καταρρεύσει ενώ σοβάδες έχουν πέσει στους δρόμους, τζάμια έχουν σπάσει.


Κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβαίνοντες.
Η διυπουργική ομάδα των φυσικών καταστροφών (υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης) έχει κινητοποιηθεί και παρακολουθεί τον σεισμό στην Κρήτη.
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταφέρεται με C130 για συνδρομή σε απεγκλωβισμούς και επιπλέον κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών θα μεταβεί εντός της ημέρας για να αυτοψία ζημιών στα χωριά της περιοχής που επλήγη από το σεισμό.
Δέκα λεπτά αργότερα έγινε μετασεισμός 3,7 ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και ακολούθησε μετασεισμός 4,5 ρίχτερ.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι εκκενώθηκαν με ασφάλεια όλα τα σχολεία και έχουν καταγραφεί κάποιες ζημιές.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο newsit.gr ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης: «Έχουμε αρκετές ζημιές. Έπεσε μια εκκλησία στην περιοχή Ρουσοχώρια η Αγία Φωτεινή. Αυτές τώρα είναι οι πρώτες ενδείξεις. Εμείς τώρα κοιτάμε να μην έχει τραυματιστεί κόσμος. Έχουμε αρκετές ζημιές σε σπίτια και μαγαζιά».
Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων.
Κώστας Παπαζάχος στο newsit.gr: Απίθανο να γίνει και άλλος ισχυρός σεισμός
«Είναι ένας σεισμός της τάξης του 6 ο οποίος έγινε πριν λίγη ώρα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου αν θυμάστε εκεί είχαμε σεισμική δραστηριότητα όλο το καλοκαίρι με μικρούς όμως σεισμούς», δήλωσε στο newsit.gr ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
Και συνέχισε: «Αυτός ήταν ένας μεγάλος σεισμός. Είναι πολύ απίθανο τώρα να γίνει και άλλος ισχυρός σεισμός όμως είμαι σίγουρος με τα μέχρι τώρα στοιχεία μιλάμε για έναν δύσκολο σεισμό αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη οι μικροί σεισμοί είχαν προκαλέσει βλάβη στην περιοχή πόσο μάλλον αυτός που είναι ισχυρός. Είναι πολύ σοβαρός ο σεισμός και δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχουμε. Η προσοχή πρέπει να δοθεί στο τι έχει γίνει στην περιοχή και στα χωριά της περιοχής. Θέλει προσοχή στα κτίρια να μην κατοικηθούν προτού ελεγχθούν και κλείσει η όλη η ιστορία. Τέτοιοι σεισμοί συνήθως έχουν μεγάλες επιπτώσεις. Τέτοιου μεγέθους σεισμός είναι απίθανο να γίνει αλλά μετασεισμούς πολλούς θα έχουμε τις επόμενες ώρες για αυτό πρέπει ο κόσμος να μην μείνει μέσα στα σπίτια».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου