Wednesday, 24 April, 2024

Σε χαλεπούς καιρούς η Βουλή εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις

Μέσα σε μόλις έναν χρόνο υπογράφηκαν 82 συμβάσεις

(διάρκειας ενός έτους), οι οποίες δύναται να ανανεωθούν με απόφαση του εκάστοτε προέδρου. Το ίδιο διάστημα υπερδιπλασιάστηκαν και οι μετακλητοί

Κατακόρυφα έχει ανέβει τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των υπαλλήλων που προσελήφθησαν στη Βουλή με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, παρά τη δεινή θέση όπου βρίσκεται η χώρα. Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποδεικνύουν το λόγου του αληθές: την 01/04/2016 η Βουλή απασχολούσε 605 υπαλλήλους ως προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, ενώ έξι μήνες αργότερα, δηλαδή την 01/10/2016, έχουν φτάσει αισίως τους 646! Μάλιστα, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, και πιο συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου 2015, ήταν μόλις 564. Δηλαδή, σε δώδεκα μήνες το Κοινοβούλιο προσέλαβε 82 νέους υπαλλήλους, κυρίως με συμβάσεις ενός έτους, οι οποίες δύναται να ανανεωθούν με απόφαση του εκάστοτε προέδρου της Βουλής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ασχολούνται αποκλειστικά με την καθαριότητα. Άλλωστε, τον περασμένο Ιούνιο άλλαξε ο Κανονισμός της Βουλής και ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία το άρθρο 51 όπου ορίζονται τα εξής: «Για την καθαριότητα των κτιρίων της Βουλής, καθώς και για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών καθαριότητας, μπορεί να συνάπτονται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, ατομικές συμβάσεις μίσθωσης εργασίας ορισμένου χρόνου μερικής ή πλήρους απασχόλησης ή μίσθωσης έργου ή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών με φυσικά πρόσωπα που ανήκουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και με γυναίκες που έχουν υποστηριχθεί ή υποστηρίζονται από φορείς και υπηρεσίες για γυναίκες θύματα βίας». Αλλοι, πάλι, έχουν τοποθετηθεί στο κανάλι της Βουλής, ενώ ορισμένοι υπηρετούν ως εργατικό δυναμικό σε τεχνικές υπηρεσίες. Η συνήθης, βέβαια, αιτιολογία είναι ότι καλούνται να καλύψουν «λειτουργικές ανάγκες του Τηλεοπτικού και Ραδιοφωνικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων και του Κοινοβουλίου γενικότερα».

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Βούτσης και το επιτελείο του υπερασπίζονται την απόφαση να προσληφθούν αρκετοί νέοι υπάλληλοι, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Παλαιότερα είχε υποστηρίξει ότι «ο αριθμός των εργαζομένων στη Βουλή είναι ίδιος ή μικρότερος από αυτόν που ήταν πριν από δεκαπέντε μήνες» και προσέθετε ότι θα έπρεπε να σταματήσει η προπαγάνδα.

Σημαντική εργασία

Τα νούμερα, πάντως, είναι, κατά κοινή ομολογία, αδιάψευστος μάρτυρας, μολονότι ορισμένες φορές, εξαιτίας του δυσκίνητου συστήματος που επικρατεί στο Δημόσιο, αρκετοί νεοπροσληφθέντες προσφέρουν σημαντική και κρίσιμη εργασία στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τον Οκτώβριου του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016 έχουν διπλασιαστεί και οι μετακλητοί υπάλληλοι. Ειδικότερα, πριν από έναν χρόνο άγγιζαν τους 70 και σήμερα έχουν φτάσει τους 142. Η ραγδαία αύξηση των μετακλητών έγινε στα τέλη του περασμένου έτους, με δεδομένο ότι την 01/04/2016 ήταν 135, τρεις μήνες αργότερα 137, για να αυξηθούν κατά πέντε έως την 01/10/2016. Την ίδια ώρα, σταθεροί παραμένουν οι μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι φθάνουν τους 575. Στον αντίποδα, πάντως, ήδη έχει προαναγγελθεί και επισημοποιηθεί από την Ολομέλεια η μείωση των μετακλητών, αφού σταδιακά θα καταργηθούν 40 θέσεις, ιδίως στα γραφεία πρώην προέδρων της Βουλής, πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ήδη, εξάλλου, «κόπηκε» μία θέση μετακλητού υπαλλήλου στα γραφεία των πρώην προέδρων της Βουλής και μία θέση μετακλητού υπαλλήλου στα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών, με δεδομένο ότι πριν από λίγο διάστημα ξεκίνησε η δεύτερη σύνοδος της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου.

Παράλληλα, μετά τις επόμενες εκλογές θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μετακλητών, αφού αφαιρείται μία θέση μετακλητού υπαλλήλου στα γραφεία των πρώην προέδρων της Βουλής, όπως και στα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών. Ακόμα, καταργείται η θέση μετακλητού υπαλλήλου βοηθητικού προσωπικού στα γραφεία των πρώην προέδρων της Βουλής, καθώς επίσης και αυτή που δικαιούνται οι πρώην αντιπρόεδροι των κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων.

dhmokratia

Σε χαλεπούς καιρούς η Βουλή εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου