Friday, 19 April, 2024

Σοφία Μπασκάκη: Κύριε Τσιόδρα, θα γίνουμε η γενιά της «δοκιμής»;

“Το μέλλον είναι αόρατο” είπε ο αξιόλογος λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόρδας την ημέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μας το δεύτερο lockdown εξαιτίας του covid-19.
Ένα χρόνο πριν, αν κάποιος μας έλεγε τι θα συνέβαινε στους ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, το πιθανότερο να το θεωρούσαμε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς όμως είναι η νέα πραγματικότητα παγκοσμίως που μας βασανίζει σε όλους το τομείς .
Ένας ιός που έχει φέρει στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στις ζωές μας. Kι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις -ελπίδες ήταν ότι την καλοκαιρινή περίοδο ο ιός θα “έσβηνε” λόγω ζέστης, δυστυχώς διαψεύστηκαν.
Αν κάτι με παραξενεύει σε όλη αυτή την δύσκολη, απαιτητική περίοδο που διανύουμε, είναι η ανώριμη αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων που είτε θεωρούν πως δεν υπάρχει ο ιός, είτε βάζουν σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο του εαυτού τους, αλλά και των υπολοίπων.
Ο covid-19 μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν κάνει διακρίσεις.
Λίγες μέρες πριν παρακολούθησα στις ειδήσεις κάποιου μεγάλου καναλιού την περιγραφή μιας νοσοκόμας για το τι συμβαίνει στις ΜΕΘ. “Μη με διασωληνώσετε, θα προσπαθήσω να αναπνέω καλύτερα” ήταν τα λόγια ενός συνανθρώπου μας που δίνει μάχη για τη ζωή του εξαιτίας του κορωνοιού. Και συνεχίζω να απορώ και να θυμώνω με όλους εκείνους τους απείθαρχους που ρισκάρουν τις ζωές όλων μας με την ανεύθυνη κι ανισόρροπη συμπεριφορά τους.
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό που συμβαίνει και όχι μόνο δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια φυσιολογική πραγματικότητα, αλλά φέρνει και τραγικές συνέπειες στην οικονομία. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι δικές μας κινήσεις ορίζουν όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και των συνανθρώπων μας.
Οκτώ μήνες πριν, ξεκίνησε η πρώτη στήλη του κλικ, #μένουμε_ασφαλείς, για τον κορωνοιό. Ακολούθησαν άλλες τρεις (#βγαίνουμε_από_το_σπίτι & #καλοκαίρι&covid19, #φθινόπωρο&covid19), και συνεχίζουμε με την πέμπτη στήλη #Covid19_&_Lockdown _No2, με σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον covid-19. Οι ερωτήσεις μας αλλάζουν και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις εξελίξεις.
Mε την ευχή να μην συνεχιστούν για καιρό τέτοιες στήλες αφιερωμένες στον κορωνοιό, γιατί όσο υπάρχουν θα σημαίνει ότι ο covid-19 ακόμα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις ζωές μας.
Ας δούμε την άποψη της κας Σοφίας Μπασκάκη:
Περιμένατε να γίνει αυτό το δεύτερο lockdown; Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν μάθατε γι’ αυτό;
Ήταν αναμενόμενο. Από τον Αύγουστο είχαν αρχίσει να διασπείρουν ότι τις καλοκαιρινές διακοπές θα τις «πληρώσουμε» από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, φάνηκε ποια ήταν η «γραμμή πλεύσης». Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι αποκλείεται να κρατήσει μόνο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και ότι σίγουρα θα κρατήσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι οδήγησαν την χώρα μας σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση;
Σίγουρα καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι. Μετά από την καραντίνα του Μαρτίου-Απριλίου στην Ελλάδα ο ιός ήταν σε μεγάλη ύφεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε. Με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων η κατάσταση ξέφυγε. Ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ανετοιμότητα που τελικά έδειξε η ελληνική κυβέρνηση στο να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα κορονοϊού, το οποίο γνώριζαν πως θα έρθει και μας προετοίμαζαν για αυτό επικοινωνιακά από τον Αύγουστο, χωρίς όμως τελικά να υπάρχει σοβαρό υπόβαθρο αντιμετώπισης.
Θεωρείτε ότι υπήρξαν λάθη από τη μεριά της κυβέρνησης όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση; Τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει από τη στιγμή που πολλοί πολίτες ήταν κράτησαν στάση ανευθυνότητας και απειθαρχίας;
Βεβαίως υπήρξαν λάθη από την μεριά της κυβέρνησης. Είχαν τουλάχιστον 5-6 μήνες μπροστά τους για να επανδρώσουν τα νοσοκομεία με προσωπικό και να αυξήσουν τις ΜΕΘ, αλλά δεν το έκαναν στο επίπεδο που απαιτούσε η κατάσταση. Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος σε άκαιρες και άχρηστες «μεριές», ενώ έπρεπε να δοθούν στον τομέα της υγείας. Επίσης, από το καλοκαίρι μιλούσαν για μάσκες και παγουρίνο στα σχολεία, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, κακώς θα πω, και τελικά γελοιοποιήθηκαν δίνοντας μάσκες-αερόστατα έναντι αδράς αμοιβής. Λύθηκε το πρόβλημα; Όχι. Επέβαλλαν τηλεκπαίδευση και δεν τη στήριξαν όπως έπρεπε, όχι μόνο γιατί παρουσιάστηκαν προβλήματα στην εφαρμογή, αλλά γιατί θεώρησαν ως δεδομένο ότι όλοι η μαθητές είναι εξοπλισμένοι με υπολογιστές, τάμπλετ, σύνδεση καλής ταχύτητας ίντερνετ κτλ. Αποτέλεσμα μηδέν κι εκεί. Καμία μέριμνα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο για να πάνε στη δουλειά τους και φταίνε οι πολίτες και για αυτό; Η «επίταξη» των ιδιωτικών κλινικών έγινε πολύ αργά και επί πληρωμή, άρα δεν μιλάμε για επίταξη. Επί της ουσίας το βάρος, ακόμα και τώρα, έχει πέσει στα δημόσια νοσοκομεία και όχι στα ιδιωτικά. Τη συμπεριφορά και την ανευθυνότητα των πολιτών, η οποία σαφώς και υπήρξε, δυστυχώς δεν μπορεί να την ελέγξει και να την περιορίσει κανείς. Μπορούσε όμως η κυβέρνηση να ελέγξει τη δική της υπευθυνότητα απέναντι στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν υπάρχει μόνο η ατομική ευθύνη, αλλά και η πολιτική.
Για πόσο καιρό κρίνετε ότι θα έχουμε lockdown;
Πιστεύω ότι το lockdown θα συνεχιστεί και μετά τις γιορτές, με το σύστημα «ακορντεόν» όπως το αποκαλούν, ανοίγοντας και κλείνοντας ανά διαστήματα. Το μόνο που θα πετύχουν με αυτόν τον τρόπο είναι η οριστική διάλυση της οικονομίας και όχι της πανδημίας.
Όλη αυτήν την περίοδο της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοιού, υπάρχει κάτι που σας έχει δυσαρεστήσει ή δυσκολέψει ιδιαίτερα;
Με έχει δυσαρεστήσει και δυσκολέψει η απομόνωση στην οποία είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε με την οικογένεια και τους δικούς μας ανθρώπους. Επίσης, η ανευθυνότητα και ο ωχαδερφισμός που επιδεικνύουν ακόμα πολλά άτομα, καθώς και η κατάθλιψη και η απόγνωση που βρίσκονται πολλοί άνθρωποι. Με ενοχλεί η τρομοκρατία που σπέρνουν νυχθημερόν στα ΜΜΕ, οι λοιμωξιολόγοι που ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε πως είμαστε εν δυνάμει νεκροί. Στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση αυτή η τρομοκρατία και η ασάφεια που υπάρχει στην Ελλάδα, ακόμα και με το τι θα γίνει πρακτικά με το lockdown. Παρουσιάζονται σαν Πυθίες που «μαντεύουν» ή πιθανολογούν ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα, ενώ είναι ήδη προαποφασισμένα. Να πουν εξ αρχής στο λαό, με σοβαρότητα, ποιο είναι το πλάνο και ο προγραμματισμός. Αυτό επίσης που με δυσαρεστεί ιδιαιτέρως, είναι η κατάχρηση εξουσίας που επιδεικνύει σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία. Η πανδημία έγινε το άλλοθι για να δικαιολογηθούν ανάρμοστες και ακραίες συμπεριφορές που παραπέμπουν σε άλλες «μαύρες» εποχές της ιστορίας μας.
Τι πιστεύετε για τους ψεκασμένους συνομωσιολόγους, που όχι μόνο αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού αλλά παρακινούν τον κόσμο να μην παίρνει μέτρα προστασίας;
Είναι απαράδεκτο όλο αυτό που συμβαίνει με τους ψεκασμένους συνομωσιολόγους, οι οποίοι έχουν βρει βήμα να διατυμπανίσουν την ανοησία τους, μέσα από τα social media κατά βάση. Είναι οι ίδιοι που εύκολα αλλάζουν ρόλους και χρίζονται αυτοβούλως, ανάλογα με την περίσταση, ως «ειδικοί» δικηγόροι, εισαγγελείς, γιατροί, δημοσιογράφοι, ντέντεκτιβ και θεωρούν ότι μόνο αυτοί έχουν σωστή άποψη και την ευφυΐα να αντιληφθούν τη συνωμοσία, ενώ οι υπόλοιποι είναι «πρόβατα». Κι αυτό γιατί τους το είπε εμπιστευτικά ο μπατζανάκης του κουμπάρου ενός τέταρτου ξαδέλφου του διαχειριστή της πολυκατοικίας ενός γνωστού τους. Είναι οι ίδιοι που βρίζουν με απρεπή σχόλια και κακοποιούν την ελληνική γλώσσα, οι ίδιοι που καταδικάζουν με απίστευτη ευκολά σε λιθοβολισμό τον διπλανό τους. Ο κορονοϊός υπάρχει, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι δεν είναι φτιαχτός ιός ή ό,τι άλλο ισχυρίζονται. Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία και πως θα την αντιμετωπίσουμε με ατομική, συλλογική και πολιτική ευθύνη.
Έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο περιστατικό ανεύθυνης συμπεριφοράς στο οποίο ήσασταν μάρτυρες;
Συχνά συναντώ ανθρώπους που φορούν τη μάσκα τους λέγοντας ότι τη φορούν μόνο για να αποφύγουν το πρόστιμο και δεν πιστεύουν ότι προστατεύει. Συχνά επίσης γίνομαι μάρτυρας στο σούπερ μάρκετ, όπου δεν κρατούν αποστάσεις ασφαλείας στην ουρά των ταμείων και φυσικά στη μαναβική όλοι θεωρούν καλό να μαλάξουν τα ζαρζαβατικά με πάθος και μετά να τα αφήσουν να τα μαλάξει ο επόμενος.
Αν μπορούσατε να θέσετε ένα ερώτημα στον πρωθυπουργό́ μας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον κ. Τσιόδρα και στον κ. Τσίπρα, σχετικά με τη νέα πραγματικότητα εξαιτίας του covid-19, ποιο θα ήταν αυτό;
Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο πλάνο και πρόγραμμα για την αντιμετώπιση-περιορισμό της πανδημίας και παράλληλα για να μην καταστραφεί η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Πως θα στηρίξετε οικονομικά τους πληγέντες (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) από το lockdown; Μεταφέροντας τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε επόμενους μήνες ή μήπως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο κουρέματος των χρεών τους; (Κοινωνική πολιτική και μέριμνα, όχι προσωρινά επιδόματα ανακούφισης). Κύριε Τσιόδρα εμπιστεύεστε απόλυτα το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει ή θα γίνουμε η γενιά της «δοκιμής»; Μας εξασφαλίζει από πιθανές μεταλλάξεις του κορονοϊού; (Οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι γίνονται, για αυτό και είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του). Κύριε Τσίπρα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχετε την πρόθεση συνεργασίας με την κυβέρνηση, ώστε να ενώσετε τις δυνάμεις σας να αντιμετωπιστεί η πολυεπίπεδη κρίση που περνάμε, με υλοποιήσιμες προτάσεις σας και πρόγραμμα, που δεν θα βασίζεται σε αντιπαραθέσεις πολιτικές για το ποιος τελικά είναι χειρότερος πρωθυπουργός και πια η χειρότερη κυβέρνηση;
Ποιες δραστηριότητες πιστεύετε ότι θα επιβιώσουν από αυτήν την κρίση;
Το βέβαιο είναι ότι ήδη έχει ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα, όχι μόνο κορονοϊού, αλλά και οικονομικής κρίσης, το οποίο θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Οι δραστηριότητες που θα επιβιώσουν πιστεύω πως θα είναι στον τομέα υγείας, η παροχή υπηρεσιών, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Αν εξαλειφθεί εντελώς ο κορονοϊός και δεν υπάρχει πια πανδημία, κάτι που όπως φαίνεται θέλει αρκετό χρόνο ακόμα, τότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, η εστίαση κτλ,. με όσες επιχειρήσεις βέβαια θα έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι τότε και δεν θα έχουν βάλει οριστικό λουκέτο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου