Saturday, 20 April, 2024

Στο αρχείο οι καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Στο αρχείο λόγω παραγραφής μπήκαν οι καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης για κακοποίηση και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Τον δρόμο για το αρχείο πήρε η μεγάλη δικογραφία που είχε σχηματιστεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, έπειτα από τις καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Η σχετική δικογραφία αρχειοθετείται με την σύμφωνη γνώμη Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, λόγω παραγραφής των καταγγελλόμενων αδικημάτων. Είχε, ωστόσο, προηγηθεί ενδελεχής έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021. Στο πλαίσιο αυτής, είχαν κληθεί και είχαν καταθέσει συνολικά 28 αθλήτριες από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της επαρχίας. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη καθώς τα όσα είχαν καταγγείλει οι 28 αθλήτριες ξεπερνούν κάθε φαντασία. Συγκεκριμένα οι καταγγέλλουσες έκαναν λόγο για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Όπως ανέφεραν τις κακοποιητικές αυτές συμπεριφορές είχαν υποστεί από προπονητές κατά το χρονικό διάστημα από το 1985 και ύστερα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, παράγοντες του αθλητισμού, «τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν πως να κάνουν σωστά την άσκηση» και άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα. Επίσης, στο φάκελο της υπόθεσης συγκαταλέγονται καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία,  ακόμη αφαίρεση προστατευτικών στρωμάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις για το θέμα αυτό υπήρξε και η δημόσια καταγγελία της αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής, Μαρίας Παπάκου η οποία ανέφερε ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών και ότι όλοι στον χώρο γνώριζαν, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα.

Επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μάλιστα, οι 28 αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής είχαν στείλει και επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας και την απόδοση ευθυνών. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε η εισαγγελία η υπόθεση θα έπρεπε να τεθεί στο αρχείο λόγω παραγραφής των καταγγελλόμενων αδικημάτων, άποψη την οποία επικύρωσε και η εισαγγελία Εφετών. Μάλιστα, η εισαγγελία Εφετών, εξέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη 14 σελίδων στην οποία φέρονται να περιγράφονται περιστατικά που ξεκινούν περίπου το 1985 και φτάνουν μετά το 2000. Στη διάταξη κατά τις ίδιες πληροφορίες αποτυπώνονται κακοποιητικές συμπεριφορές σε βαθμό πλημμελήματος που υπέπεσαν σε παραγραφή. Πρόκειται για σωματική καταπόνηση αθλητριών κατά την προπόνηση, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες, ψυχολογική κακοποίηση αλλά και φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην καταγγελία της κυρίας Παπάκου, αυτή εντάσσεται, πιθανόν, σε κακούργημα, αλλά έχει υποπέσει σε 15ετή παραγραφή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου