Friday, 29 March, 2024

Στο παρά πέντε της Ανάστασης το Άγιο Φως – Self test για όλους τους ιερείς

Οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας που θα τηρηθούν στους Ιερούς Ναούς σε ολόκληρη τη χώρα για τον εορτασμό του Πάσχα

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των Ιερών Ναών ή μονής υψηλής προστασίας.
Την υποχρέωση να κάνουν self test και να δηλώσουν το αποτέλεσμα θα έχουν, ιερείς, τους νεωκόροι, ιεροψάλτες και το βοηθητικό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
Το Άγιο Φως από το Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα όπως όλα δείχνουν θα φθάσει στην Αθήνα με την ειδική πτήση στο…παρά πέντε του “Χριστός Ανέστη” καθώς
θα μεταφερθεί στο Μετόχι του Παναγίου τάφου στην Πλάκα, μισή ώρα πριν από την έναρξη της Αναστάσιμης ακολουθίας. Θεωρείται βέβαιο ότι η πλειοψηφία των ιερών ναών, ιδιαίτερα εκτός Αττικής, δεν θα προλάβουν να παραλάβουν το Άγιο Φως μέχρι το Χριστός Ανέστη.
Διαφορετική θα είναι φέτος και η λειτουργία του Επιταφίου.
Πάντως, όσο θα διαρκεί στους ναούς όλης της χώρας η αναστάσιμη ακολουθία, τα ελληνικά πολιτικά αεροσκάφη θα συνεχίζουν τη μεταφορά του Αγίου Φωτός για να φτάσει, παρ’ όλα αυτά, σε κάθε άκρη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Φέτος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Αθηναγόρα, κάποιες Εκκλησίες στην επικράτεια δεν θα το λάβουν καν. «Αυτή την φορά θα σημειωθούν δυσκολίες στον διαμοιρασμό του, καθώς η Ανάσταση είναι προγραμματισμένη για τις 9 το βράδυ» τόνισε χαρακτηριστικά
Αναλυτικότερα, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει με ειδική πτήση στην Αθήνα και θα μεταφερθεί στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Οι Εκκλησίες της Αθήνας αναμένεται να προλάβουν οριακά. Στους νομούς και τα νησιά που το Άγιο Φως δεν θα έχει φτάσει έγκαιρα, οι ιερείς θα κληθούν να κάνουν μια ακολουθία μπροστά στην Αγία Τράπεζα και στη συνέχεια να μοιράσουν το φως από τη λεγόμενη ακοίμητη καντήλα, που καίει 24 ώρες το 24ωρο, λέει ο Μητροπολίτης στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του Mega.
Πώς θα πάμε στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στις εκκλησίες κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, σχετικά με τον αριθμό ατόμων θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής:
α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και
γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου