Friday, 19 April, 2024

Στυλιανίδης: Σπεύδει ελικόπτερο για απεγκλωβισμό πολιτών από στέγες στην Κέρκυρα

«Αντιμετωπίζουμε ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο πολύ σοβαρό ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας» ανέφερε

μεταξύ άλλων ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης (14/10) για τις έως τώρα ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία «Μπάλλος».
Σημείωσε πως από χτες βρίσκονται σε πληρη διασπορά και ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις. «Έχουμε προλάβει ήδη πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσάρεστα» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική. Όπως τόνισε, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των ΕΚΑΒ και της τοπικής αυτοδιοίκησης δρουν συντονισμένα και από κοινού οι δυνάμεις παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται με βασικό στόχο την προστασία της ζωής των πολιτών, των υποδομών της χώρας και βεβαίως των περιουσιών των πολιτών.
Συνολικά λειτουργούν σε όλη τη χώρα 9 κέντρα αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα για την Κέρκυρα όπου παρατηρήθηκαν επίσης σοβαρά προβλήματα, υπερχείλισε το ρέμα στην περιοχή Μωραΐτικα και οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και εκεί βρίσκονται σε επιφυλακή, δήλωσε πως εχει κινητοποιηθεί ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων με εναέριους διασώστες για την απομάκρυνση ατόμων από στέγες σπιτιών και άλλα ψηλά σημεία. 
Μεταξύ άλλων, στην Κέρκυρα επιχειρεί ερπυστριοφόρο όχημα του πυροσβεστικού και έχει ειδοποιηθεί και το λιμενικό για έλεγχο στην παραλιακή ζώνη στο σημείο όπου παρατηρείται το πρόβλημα.
385 κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική στην Αττική
Για την Αττική, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως το κέντρο επιχειρήσεων έχει δεχτεί 385 κλήσεις σε περισσότερες από 20 διαφορετικές περιοχές, 340 για αντλήσεις υδάτων ή για απεγκλωβισμούς ανθρώπων από αυτοκίνητα ή άλλα σημεία. «Ευτυχώς όλες έχουν εξελιχθεί αισίως» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής βρίσκονται σε γενική επιφυλακή όσο εξελίσσεται η κακοκαιρία.
Ο υπουργός εξήγησε πως μεγάλα προβλήματα από συσσώρευση υδάτων παρατηρούνται στην Ελευσίνα, στην οδό Πειραιώς και στη Χαμοστέρνα, στην παλιά παραλιακή Ποσειδώνος, στα Γλυκά Νερά και στον Φάρο Ψυχικού.
«Ας αποφύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση όσο διαρκούν τα καιρικά φαινόμενα» συνέστησε για μια ακόμη φορά ο Χρήστος Στυλιανίδης.
Η κατάσταση στην Εύβοια
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, τόνισε πως 50 οχήματα της πυροσβεστικής βοηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περιοχή. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τόπους συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ανέμους. Στην Εύβοια εκκενώθηκαν προληπτικά χωριά ενώ στη Φλώρινα έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά.
Στην Αθήνα και τον Πειραιά, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και ιδιαίτερα στον Κηφισό. Για περίπου μία ώρα έμεινε μάλιστα κλειστή η Πειραιώς σε δύο σημεία της, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Ο «Μπάλλος» προκάλεσε μποτιλιαρίσματα και στη Θεσσαλονίκη όπου η ΓΓΠΠ έστειλε μήνυμα 112.
Ο «Μπάλλος» κλείνει όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή- Ο Πατούλης στον ΣΚΑΪ 100.3
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης. 
«Μετά από επικοινωνία που είχα με την ΕΜΥ, με ενημέρωσαν ότι θα υπάρχει μικρή επιδίνωση της κακοκαιρίας τις νυχτερινές ώρες και η κατάσταση θα είναι παρόμοια μέχρι αύριο το μεσημέρι. Πάνω από όλα είναι η πρόληψη και η ασφάλεια των παιδιών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.  Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση αφορά στα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς και τα ιδιωτικά. 
Νωρίτερα, με εντολή του κ. Πατούλη, είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, σε όλη την Αττική τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Σε πλήρη ετοιμότητα και διαρκή επιφυλακή βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό και για προληπτικούς λόγους σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και αύριο Παρασκευή 15 του μηνός θα βρίσκονται σε επιφυλακή ειδικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής σε ρέματα και περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλο το εύρος της Περιφέρειας, προκειμένου να επέμβουν άμεσα, όπου και αν απαιτηθεί.

Ανακοίνωση του Υπ. Προστασίας

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απευθύνει έκκληση προς του πολίτες, οι οποίοι κινούνται στην Αττική και σε περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Προληπτικές εκκενώσεις σε χωριά της Βόρειας Εύβοιας
Στη Βόρεια Εύβοια, 45 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στα χωριά Κοτσικιάς, Αγίας Άννας και Αχλαδίου το βράδυ της Τετάρτης σύμφωνα με το tvstar. Άνδρες της αστυνομίας έκαναν συστάσεις για εκκένωση των χωριών πάντα σε προληπτικό επίπεδο. Αυτοί που θέλησαν να μετακινηθούν φιλοξενούνται από φιλικά τους πρόσωπα.
Από την Περιφέρεια έχει μισθωθεί το ξενοδοχείο Αγκάλη για να εξυπηρετήσει όσους θελήσουν να βρουν καταφύγιο. Στις Ροβιές και σε άλλα χωριά οι κάτοικοι οχυρώνουν τα σπίτια τους. Τοποθετούν λαμαρίνες και από κάτω σακιά από άμμο.
Το έστρωσε στα ορεινά της Φλώρινας
Στα λευκά ντύθηκαν από νωρίς το πρωί οι ορεινές περιοχές και κοινότητες της Φλώρινας, όπου το πρώτο φετινό χιόνι έκανε την εμφάνισή του, σύμφωνα με το GRtimes. Η Βίγλα, το Πισοδέρι, το Νυμφαίο, η Δροσοπηγή και άλλες περιοχές είναι κατάλευκες, όπως φαίνεται και από φωτογραφίες χρηστών του facebook, με τη θερμοκρασία να είναι αρκετά χαμηλά και τις μετακινήσεις, ασφαλώς, να χρειάζονται μεγάλη προσοχή.
Τρίκαλα: Χιόνισε στα ορεινά – Καταπτώσεις βράχων από την κακοκαιρία
Το πρώτο χιόνι έπεσε σήμερα στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία «Μπάλλος» δεν έχει δημιουργήσει -μέχρι στιγμής- προβλήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων όσον αφορά τη στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής, εκτός από καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό επαρχιακό δίκτυο, που αντιμετωπίζονται από μηχανήματα της ΠΕ Τρικάλων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου