Thursday, 28 March, 2024

Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 «Μαζί για το Παιδί»: Διαφορετικά Χριστούγεννα

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”

Τα Χριστούγεννα είναι μια  γιορτή, που συμβολίζουν την αγάπη, τη καλοσύνη, τη φροντίδα για τον διπλανό μας και τη κοντινότητα με τους δικούς μας ανθρώπους. Είναι η γέννηση της ελπίδας και οι αποφάσεις για αλλαγές και νέα προχωρήματα. Μια μεγάλη γιορτή, όπου οι πόλεις και οι πλατείες στολίζονται με υπέροχα και πολύχρωμα φωτεινά λαμπάκια. Όπου τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία το δώρο του  Άγιου Βασίλη. Όπου σε κάθε γωνιά του δρόμου ακούγονται παιδικές φωνές  να λένε τα κάλαντα. Οι περισσότεροι από εμάς, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι διαφορετικά το είχαμε στο μυαλό μας. Φανταζόμασταν ότι θα βρούμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, θα επισκεπτόμασταν τα μέρη που μεγαλώσαμε ή ότι ίσως να κάναμε και κάποιο ταξίδι. Να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από το γιορτινό τραπέζι, να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας, να μοιραστούμε ιστορίες. Με άλλα λόγια να λειτουργήσουμε με τους γνώριμους σε εμάς τρόπους. Ίσως το πιο σημαντικό όμως, θα ήταν ότι θα βρισκόμασταν και πάλι όλοι μαζί. Κάτι που σε όλους μας έχει λείψει αυτό το διάστημα.

Το δεύτερο όμως κύμα του covid-19 και η αύξηση των κρουσμάτων, ανέτρεψε και πάλι τα σχέδιά μας. Μπορούμε όμως τις ξεχωριστές μυρωδιές και τα αρώματα που μας φέρνει η γιορτή των Χριστουγέννων να τα μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι μας. Να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τις δικές μας προσωπικές εμπειρίες, για το πως καθόμασταν δίπλα από τη γιαγιά ή τη μητέρα μας και τις βλέπαμε να μαγειρεύουν. Για τη μυσταγωγία που επικρατούσε μέχρι να στρωθεί το γιορτινό τραπέζι. Για τις όλο ενδιαφέρον ιστορίες των μεγαλυτέρων. Όλοι μας έχουμε να μοιραστούμε και όμορφες στιγμές, από τις οποίες μόνο κερδισμένοι θα βγούμε εμείς, αλλά και οι σημαντικοί μας άνθρωποι. Η τεχνολογία ευτυχώς συνεχίζει να εξελίσσεται και μπορεί να σταθεί σύμμαχός μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μπορούμε λοιπόν να την αξιοποιήσουμε και να φροντίσουμε μέσω βιντεοκλήσεων, τα παιδιά να δουν τον παππού και τη γιαγιά που με τόση λαχτάρα ανυπομονούσαν να συναντηθούν.

Είναι στο χέρι μας λοιπόν να φροντίσουμε, ώστε να δώσουμε μια διαφορετική νότα σε αυτά τα Χριστούγεννα. Μια νότα αισιοδοξίας, δύναμης και αλλαγής, ότι ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα βρούμε τον τρόπο να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο και να βρεθούμε μέσω της τεχνολογίας πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Και ενώ οι συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολες, είναι στο χέρι της κάθε οικογένειας πως θα οδηγήσει τα πράγματα και αν θα σταθεί μονάχα στις απώλειες ή θα επιτρέψει να χαρεί και κάποιες όμορφες στιγμές.

Οι ειδικοί της Γραμμής απαντούν καθημερινά στη Συμβουλευτική Γραμμή 115 25, από Δευτέρα έως  Παρασκευή, 9:00-21:00. Δεν είστε μόνοι. Σηκώστε το ακουστικό σας! Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι  μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

-Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών

-Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων

-Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο

-Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της

Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή  λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς  το οποίο διοργανώνει δωρεάν  διαδικτυακές ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και  δωρεάν  διαδικτυακά ψυχο-εκπαιδευτικά  σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00. Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου