Friday, 19 April, 2024

Συνάντηση του Γιάννη Μοίρα με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων

Συνάντηση του Γιάννη Μοίρα με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων 

Συνάντηση ενημέρωσης αναφορικά με το ζήτημα των σπιτιών που έχτισαν και για τα οποία καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα ως «αυθαίρετα» ζήτησαν και είχαν με τον γραμματέα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιάννη Μοίρα εκπρόσωποι Ποντίων που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα ερχόμενοι από δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατόπιν της πρόσκλησης που είχαν λάβει από το ελληνικό κράτος.

Συγκεκριμένα, τον γραμματέα του Κινήματος επισκέφθηκε η Αθηνά Σωτηριάδου, στέλεχος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, ερχόμενη στη θέση του προέδρου του Σ.ΠΟ.Σ. Ν. Ελλάδος & Νήσων Γεωργίου Βαρυθυμιάδη ο οποίος λόγω σοβαρού εκτάκτου κωλύματος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί. Την κ. Σωτηριάδου συνόδευαν ο κ. Μαυροδόντης από το Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» και ο κ. Αντώναρος, πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν τον Γ. Μοίρα ότι η απάντηση που είχαν λάβει Ομογενείς από το Ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα στις 29/12/1988 σε αίτημά τους για μετακίνηση στην Ελλάδα μιλούσε καθαρά για πρόνοια του κράτους ως προς την στέγαση και την εργασία τους, για να έρθει όμως, με καθυστέρηση άνω της δεκαετίας, ο νόμος 2790/15.2.2000 (ΦΕΚ24Α/16.2.2000) / Άρθρο 5, ο οποίος τους παραχωρούσε οικόπεδα. Στο ενδιάμεσο διάστημα όμως, ένας πολύ μεγάλος αριθμός οικογενειών Ομογενών, προκειμένου να μην μείνουν άστεγες, αγόρασαν μικρά τεμάχια εκτός σχεδίου κτίζοντας σπίτια με τη μέθοδο της αλληλοβοήθειας, καταβάλλοντας μάλιστα και εισφορές υπέρ ΙΚΑ – μολονότι η αλληλοβοήθεια ήταν άμισθη και εθελοντική ανάμεσα σε συγγενείς, φίλους και γείτονες.

Τώρα οι Ομογενείς, όπως είπαν στον γραμματέα του Κινήματος οι εκπρόσωποί τους, καλούνται σύμφωνα με το νόμο 4178/13(ΦΕΚ174/8.8.2013) να καταβάλουν αντίτιμο τακτοποίησης των σπιτιών τους που θεωρούνται «αυθαίρετα» επί ποσοστού 20% του κανονικού αντιτίμου, αρκεί το εμβαδό να μην υπερβαίνει τα 70 τ.μ. Από εκεί και πάνω ισχύει το 100%. Οι εκπρόσωποι των Ομογενών υποστήριξαν ότι ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις τόσο μικρών σπιτιών, ενώ η τακτοποίηση προβλέπεται μόνο για διάστημα 30 ετών, χωρίς κανείς να εγγυάται τι μέλει γενέσθαι από εκεί και πέρα.

Η κ. Σωτηριάδου και ο κ. Μαυροδόντης τόνισαν ότι η υπόθεση αφορά σε 40 – 50.000 σπίτια και περίπου σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, καθώς οι οικογένειες είναι πολυμελείς και τα κτίσματα άνω του ενός ορόφου, φιλοξενώντας πάνω από μία οικογένεια – συχνά – το καθένα. Ενημέρωσαν επίσης για πολλές περιπτώσεις Ποντίων που έχουν ήδη στραφεί σε ένδικα μέσα στρεφόμενοι ενάντια στο ελληνικό κράτος, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν αλλά νιώθουν αναγκασμένοι να το κάνουν.

Απαντώντας στην ενημέρωση η οποία του παρατέθηκε, ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κατέγραψε τα δεδομένα που του τέθηκαν υπόψη και δεσμεύτηκε να κοιτάξει αναλυτικά το θέμα σε συνεργασία με τους κοινοβουλευτικούς υπεύθυνους του Κινήματος σύμφωνα με τις τελευταίες διανεμηθείσες αρμοδιότητες, καθώς και τη Γραμματεία Ελλήνων Ομογενών και Εστιών Ελληνισμού. Σχολίασε ωστόσο ότι είναι σαφές ότι οι Ομογενείς μας οι οποίοι μετεγκαταστάθηκαν στην Πατρίδα πρόσφεραν πάρα πολλά ως προς την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την ανανέωση του ελληνικού πληθυσμού (ειδικά σε εποχές που εισέρχονται στη χώρα οικονομικοί μετανάστες από διάφορες άλλες ηπείρους), αλλά το κράτος στάθηκε απέναντί τους ανακόλουθο και ασυνεπές ως προς τις δεσμεύσεις που τους είχε παράσχει αναφορικά με την άνετη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Ο Γ. Μοίρας εξέφρασε την ευχή να βρεθεί τρόπος δημιουργικής αντιμετώπισης και διεξόδου σε σχέση με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σπίτια, προκειμένου να μην βρεθούν στην ευθεία μίας δικαστικής διαμάχης οι Ομογενείς και το κράτος. Υπογράμμισε επίσης στους συνομιλητές του ότι η παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κινείται μόνο πάνω στην λογική του Δικαίου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της αποκατάστασης των αδικιών, τιμώντας παράλληλα την Ομογένεια και προέβαλλε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επαναφορά των συντάξεων του ΟΓΑ για ηλικιωμένους ανασφάλιστους και Ομογενείς, τις οποίες είχαν καταργήσει η Τρόικα, τα Μνημόνια και η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Οι εκπρόσωποι των Ποντίων Ομογενών και ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνάντησή τους εντός του αμέσως προσεχούς μέλλοντος και με νέα δεδομένα και πληροφορίες εκατέρωθεν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου