Friday, 29 March, 2024

Συνελήφθησαν 3 άτομα πριν πουλήσουν αρχαίο αγαλματίδιο, για 40.000 ευρώ

Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς είχαν ως αποτέλεσμα να αποτραπεί αγοραπωλησία αρχαίου αγαλματιδίου

μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και να παραδοθεί στις αρμόδιες αρχαιολογικές Υπηρεσίες.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 3 ημεδαποί άνδρες και σχηματίσθηκε σε βάρος τους δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, εντοπίστηκαν οι 2 άνδρες προχθές (25 Ιουνίου 2021) το απόγευμα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης να προσπαθούν να πουλήσουν για 40.000 ευρώ ένα αρχαίο αγαλματίδιο, με ύψος 33 εκατοστών, πλάτος 16 εκατοστών και βάρους 10 κιλών περίπου.

Σύμφωνα με την πρώτη αρχαιολογική εκτίμηση εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας, απεικονίζει τη θεότητα της ελληνικής μυθολογίας Τρίμορφη Εκάτη και χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (2ος-3ος αιώνας μ.Χ.).

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι παρέλαβαν το αρχαίο αγαλματίδιο την προηγούμενη μέρα από τον τρίτο άνδρα σε περιοχή της Πέλλας, προκειμένου να προβούν στην αγοραπωλησία, ο οποίος επίσης εντοπίστηκε και συνελήφθη. Το αρχαίο αγαλματίδιο θα σταλεί στην Εφορία Αρχαιοτήτων Κιλκίς για περαιτέρω εκτίμηση. Κατασχέθηκε μία δίκυκλη μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, ως όχημα μεταφοράς του αρχαίου αγαλματιδίου. Επίσης, σε βάρος του ίδιου άνδρα εκκρεμούσαν 2 καταδικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες του επιβλήθηκε συνολικά ποινή φυλάκισης 12 μηνών και χρηματική ποινή 500 ευρώ, για υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου