Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού της χώρας έναντι του κορωνοϊού.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν 5.665 εμβολιασμοί, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα οι εμβολιασμοί στο σύνολο της χώρας έχουν φτάσει τους 9.528, ενώ απάντησε και στις αιτιάσεις περί καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς.
Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα παρέλαβε τη Δευτέρα και άλλη ποσότητα 83.850 δόσεων των εμβολίων της Pfizer και πλέον το απόθεμα που έχουμε στις αποθήκες μας μέχρι τις 17:00 152.580 δόσεις εμβολίων, ένω έχουμε ήδη διανείμει 24.870 δόσεις στα εμβολιαστικά κέντρα.
Για τους ρυθμούς των εμβολιασμών
Αναφερόμενος στον ρυθμό εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν επιλέξει να προχωρήσουν σε σταδιακή ανάπτυξη της εμβολιαστικής κάλυψης.
Όπως είπε:
«Οι λόγοι είναι προφανείς:
1.Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο που καμία χώρα, κανένα σύστημα εφοδιασμού δεν έχει προηγούμενη εμπειρία.
2.Χρησιμοποιούμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή, από την παραλαβή των εμβολίων μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών και αυτό απαιτεί και εκπαίδευση και σταδιακή ενσωμάτωση και χρήση τους, έτσι ώστε να ενταχθούν στην καθημερινότητα των εμβολιαστικών κέντρων».
Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη σε επίπεδο ελληνικού πληθυσμού, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έχουμε πετύχει ποσοστό που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το πρόγραμμα εμβολιασμών στα νοσοκομεία: «Δεν αλλάξαμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας»
Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα των εμβολιασμών στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι είχε ξεκαθαριστεί από την πρώτη στιγμή ότι αυτοί θα διενεργηθούν σε τρεις φάσεις.
«Είχε ανακοινωθεί και από εμένα και από τον υπουργό Υγείας στις 30/12. Πράγματι, προετοιμάσαμε όλα τα νοσοκομεία να είναι έτοιμα στις 04/01/2021 ως όφειλαν και υπήρξε ενημέρωση προς τα νοσοκομεία για το ποια είναι στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη φάση, την Πέμπτη 31/12. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή του επιχερησιακού μας σχεδίου», επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη, 42 νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ και πέντε στρατιωτικά και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί.
Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών θα φτάσει τους 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί 100.000 άτομα.
Εξάλλου στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 85 ετών (υπολογίζεται να εμβολιαστούν περίπου 100.000 άτομα).
Άρα μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα.
Η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:
Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr
Και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)
Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου