Friday, 19 April, 2024

Συντριβή αεροσκάφους στην Ηλεία: Αυτά είναι τα θύματα του δυστυχήματος

Θρήνος επικρατεί στον Πύργο Ηλείας μετά τη συντριβή του μονοκινητήριου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, το μεσημέρι

της Δευτέρας στην περιοχή της Χαριάς, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο ανδρών, του χειριστή και του επιβάτη.
Στο σημείο βρέθηκαν αμέσως οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής που έσβησαν τη φωτιά, ενώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν τις σορούς των δύο θυμάτων. Οι σοροί των δύο ανδρών ανασύρθηκαν μέσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους απανθρακωμένες.
«Πολλές φορές πετούσε με το αεροπλάνο πάνω από την κοινότητα Χαριά, που ήταν και ο τόπος καταγωγής του, ο χειριστής του μονοκινητήριου αεροπλάνου που έπεσε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή μας», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της κοινότητας στο τοπικό συμβούλιο, Παναγιώτης Τσαπαρδώνης.
Σχετικά με τη στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου, ο Παναγιώτης Τσαπαρδώνης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αρχικά είδαμε έναν καπνό και στη συνέχεια φωτιά, ενώ φθάνοντας στο σημείο αντικρίσαμε τα συντρίμμια του αεροπλάνου, το οποίο είχε πέσει σε μικρή απόσταση από σπίτι της κοινότητας».
Στη συνέχεια, προσθέτει, «μάθαμε ότι χειριστής του αεροπλάνου ήταν ο δάσκαλος που κατάγεται από το χωριό μας και ένα ακόμη άτομο, και δυστυχώς βρέθηκαν απανθρακωμένοι και οι δύο».
Μιλώντας για τον χειριστή του αεροπλάνου, ο Παναγιώτης Τσαπαρδώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ότι πετούσε συχνά πάνω από την κοινότητα στην οποία είχε μεγαλώσει, αλλά τα τελευταία χρόνια έμενε στην Αμαλιάδα».
Όπως αναφέρει το patrisnews.gr, ο χειριστής του αεροσκάφους γεννήθηκε στο χωριό Χαριά όπου σημειώθηκε το δυστύχημα και πετούσε κάθε Σαββατοκύριακο το μικρό κόκκινο αεροπλάνο πάνω από τον Πύργο, το Κατάκολο, την Αμαλιάδα και την Κουρούτα.
Ο ίδιος ήταν εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και μιλώντας παλαιότερα στο τοπικό μέσο είχε αναφέρει πως είχε εργαστεί ως δάσκαλος σε πολλά σχολεία της Ηλείας ενώ είχε διδάξει και στην Αθήνα για ένα διάστημα. Ήταν ο μοναδικός εκπαιδευτικός στην Ελλάδα που είχε αποκτήσει πτυχίο πιλότου.
Το αεροσκάφος συνετρίβη δίπλα σε σπίτι, όπως φαίνεται και στις εικόνες των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Εθελοντής στο Μάτι ο συνεπιβάτης
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο δεύτερος νεκρός ήταν ο 58χρονος Κώστας Καλογερογιάννης, εθελοντής Πυροσβέστης. Σύμφωνα με το agriniopress.gr, είχε καταγωγή από το Μεσολόγγι και ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στην τοπική κοινωνία, καθώς συμμετείχε σε αποστολές της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Μεσολογγίου. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην αποστολή της ΕΟΕΔ Μεσολογγίου, το 2018, στη φωτιά στο Μάτι.

Ο συνεπιβάτης του  ήταν κάτοικος της πόλης του Μεσολογγίου και είχε μεγάλη αγάπη για τα αεροπλάνα και μάλιστα είχε σκοπό το επόμενο χρονικό διάστημα να αγοράσει δικό του.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχηγός της εθελοντικής ομάδας, Διονύσης Τσιρόγλου τόνισε ότι «ο Κώστας ήταν αγαπητό πρόσωπο στην κοινωνία του Μεσολογγίου, μάχιμος και από τους πρώτους συνεργάτες μου στην δημιουργία της ομάδας» και πρόσθεσε: «Η τελευταία του μεγάλη αποστολή ήταν στη φωτιά στο Μάτι, όπου έμεινε για τέσσερις ημέρες, ενώ πρέπει να σημειώσω ότι ήταν εκπαιδευμένος, αφού είχε τελειώσει την σχολή εθελοντών-διασωστών».
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Διονύσης Τσιρόγλου, «ο Κώστας, μου είχε δώσει την υπόσχεση, πως όταν πάρει το δίπλωμα του πιλότου, θα μας προσέχει από ψηλά».
Υπενθυμίζεται ότι το σημείο πτώσης του αεροσκάφους απέχει ελάχιστα από το σπίτι του ενός εκ των δύο θυμάτων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το αεροπλάνο πετούσε χαμηλά και έβγαζε καπνούς, ενώ κατά την πτώση του ακούστηκε μια έκρηξη και στη συνέχεια μια δεύτερη.
Στο σημείο βρίσκονται και άνδρες της Αστυνομίας που παίρνουν καταθέσεις από τους τρομοκρατημένους κατοίκους, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν πώς συνέβη το δυστύχημα. 

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής
«Νωρίς το μεσημέρι, σήμερα, Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, κινητοποιήθηκε το Πυροσβεστικό Σώμα για Έρευνα και Διάσωση μετά από ειδοποίηση για πτώση μικρού αεροσκάφους, εντός του οικισμού Χαριά Πύργου Ηλείας.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα από την Π.Υ. Πύργου Ηλείας. Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μικρού αεροσκάφους καθώς και δύο άτομα εντός χωρίς αισθήσεις εντός του ανωτέρω οικισμού. Οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις συνεχίζουν περαιτέρω έρευνες στην ευρύτερη περιοχή».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου