Tuesday, 19 March, 2024

Σωτήρης Τσιόδρας: Η τελευταία συνέντευξη Τύπου – Αποχαιρέτησε συγκινημένος

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πήρε λίγα λεπτά από την τελευταία ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποχαιρετίσει τους Έλληνες πολίτες.
Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν μειωθεί σημαντικά και η Ελλάδα φαίνεται να βγαίνει από την πρώτη φάση της πανδημίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκλεισε την ενημέρωση για την πορεία της νόσου με ένα συγκινητικό«αντίο».
Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επιθυμεί πλέον να επιστρέψει στις δραστηριότητες που είχε προ κορωνοϊού, ενώ η ενημέρωση για την πορεία της νόσου θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, όπως ακριβώς και με την γρίπη.
Σωτήρης Τσιόδρας: «Δεν βοήθησαν κάποιες συμπεριφορές»
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως όλο αυτό το διάστημα, με δυσκολότερη την περίοδο της καραντίνας παρέμεινε μαθητής περισσότερο, παρά καθηγητής.
«Η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα του να πει κανείς “δεν γνωρίζω”. Όλο αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας» είπε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο Τσιόδρας εξήγησε γιατί δεν χρειάζεται τεστ σε όλους τους τουρίστες που θα έρθουν Ελλάδα
Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως υπήρξαν στιγμές που είπε «δεν γνωρίζω», ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές αβεβαιότητες. «Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε έναν τέτοιο διάλογο» είπε ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β ΠΠ πολύ εύκολα αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν» είπε επιπλέον ο Σωτήρης Τσιόδρας πριν αποχαιρετίσει από τη θέση που τον συνηθίσαμε τις τελευταίες 72 ημέρες, από την ημέρα που ξεκίνησε η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω επιστημονικά τα δεδομένα, και με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχω υπό τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας, τον κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του υπ. Υγείας, τους υπουργούς Κικίλια και Κοντοζαμάνη, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία και τον υπουργό κύριο Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων. Και κάποιες φορές να εμψυχώνω μια κοινωνία που αγωνιούσε.
Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας και αισθάνθηκα κοντά σας – Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, ο εχθρός δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι΄αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν – Αντέξαμε όλοι μαζί » είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Το ποίημα με το οποίο έκλεισε ο Σωτήρης Τσιόδρας
«Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και επέλεξε να κλείσει με ένα ποίημα που αποδίδεται στον Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία». Ωστόσο, το ποίημα αυτό δεν απαντάται σε καμιά συλλογή του ποιητή.
«Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ… Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ… Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο για αυτούς… Και ευωδιές που με γοητεύουν…» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαγγέλοντας το ποίημα αυτό.
Το δικό του «αντίο» είπε και ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα της β΄φάσης. Από το δύσκολο Μένουμε Σπίτι έχουμε περάσει στο Μένουμε Ασφαλείς. Από αύριο η επικοινωνία μας μπαίνει σε νέα φάση. Ενας κύκλος κλείνει αλλά παραμένουμε σε επιφυλακή. Υπεύθυνοι στην καθημερινότητά μας, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Κλείνουμε σήμερα 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης. Θα συνεχίσουμε την εξαιρετική συνεργασία πίσω από τις κάμερες των 18:00», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας: «ήμασταν πάντα ειλικρινείς και ποτέ δεν κρύψαμε την πραγματικότητα». «Να συνεχίσουμε την καλή πορεία που έχουμε έως τώρα», τόνισε κλείνοντας την τελευταία ενημέρωσή του ο κ. Χαρδαλιάς. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ενημέρωση, θα σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει» κατέληξε με χιούμορ.
Συγκίνηση στο διαδίκτυο για το «αντίο»
Το ανθρώπινο αντίο του λοιμωξιολόγου που μας κράτησε με κομμένη την ανάσα σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης συγκίνησε τους χρήστες των social media που τον αποχαιρέτησαν και τον ευχαρίστησαν, με τον δικό τους τρόπο. Από τους πρώτους που έσπευσαν να τον ευχαριστήσουν ήταν ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης:
Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου