Thursday, 25 April, 2024

Σύνδεση μισθών με… οπισθοχώρηση από τους δημάρχους

Σύνδεση μισθών με… οπισθοχώρηση από τους δημάρχους

Σύνδεση των αποδοχών των δημάρχων με αυτές των βουλευτών ζήτησε προ ημερών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με επιστολή του προέδρου της Γιώργου Πατούλη προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ πρότεινε εξίσωση των αποδοχών των δημάρχων με αυτές των βουλευτών, «όπως άλλωστε συμβαίνει παντού στην Ευρώπη», σε δήμους με πάνω από 50.000 κατοίκους. Για δήμους με 10.000-50.000 κατοίκους, η ΚΕΔΕ ζητά το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης, ενώ σε δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων ζητά το 60% του μισθού του βουλευτή.

Αυτές οι απαιτήσεις και μάλιστα εν καιρώ τρίτου Μνημονίου και συνεχιζόμενης κρίσης ήταν λογικό να φέρουν αντιδράσεις και να θεωρηθούν κραυγαλέες από τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οπότε σήμερα με νέα επιστολή η ΚΕΔΕ σε μία στροφή 180 μοιρών υποστηρίζει πως ‘’λάθος’’ κατανοήθηκε από τα ΜΜΕ.

Τι σημειώνεται; «Δεν ζητάμε αυξήσεις, αλλά να μειωθούν οι μισθοί των βουλευτών Δημοκρατική μισθολογική ισοτιμία και εθελοντισμό, όπου χρειάζεται, σε όλες τις βαθμίδες Διοίκησης ζητούν οι Δήμαρχοι σύμφωνα με την ΚΕΔΕ που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ώστε να δώσει διευκρινίσεις για το αίτημα της να εξισωθούν μισθολογικά οι δήμαρχοι με τους βουλευτές Η  ανακοίνωση της ΚΕΔΕ: Με αφορμή παρανοήσεις δημοσιευμάτων στον Τύπο σχετικά με την πρόταση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την εξίσωση βουλευτικού και δημαρχικού μισθού, ξεκαθαρίζουμε ότι:  Ως Δήμαρχοι δεν ζητούμε «βουλευτικό μισθό» όπως «καλοπροαίρετα» κάποιοι μεταφράζουν από την επιστολή μας. Προτείνουμε μισθολογική εξίσωση των Δημάρχων πόλεων άνω των 50.000 κατοίκων και των Βουλευτών με μειώσεις των αποδοχών του συνόλου του πολιτικού προσωπικού εφόσον χρειάζεται στο επίπεδο των εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η Δημοκρατία είναι Ισότητα». Ζητούμε ισότιμη μεταχείριση σε όλες τις βαθμίδες Διοίκησης, στην Κεντρική Διοίκηση αλλά και στην Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εφόσον δεν αμείβονται εδώ και πολλά χρόνια τα μέλη των Επιτροπών, Οικονομικών και Ποιότητας των Δήμων, αλλά ούτε και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, αυτονόητα θα πρέπει έτσι να συμβαίνει και για τα μέλη των Επιτροπών της Βουλής. Καλούμε, λοιπόν, τη Νομοθετική Εξουσία να δείξουν έμπρακτα ότι σέβονται το πολιτικό σύστημα, ως οφείλουν, και ότι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των πολιτών και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Ζητούμε, όσο ισχύουν τα μνημόνια, να ισχύσει και η πρόταση μας με αναπροσαρμογή των αμοιβών του συνόλου του πολιτικού προσωπικού, ισότιμα. Ζητούμε να συμβάλλουμε όλοι στην εθνική προσπάθεια. Εάν χρειάζεται και εθελοντικά, όπως εξάλλου πράττει εδώ και χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού με μη αμειβόμενους δημοτικούς συμβούλους και με αμισθί περίπου τους μισούς Αντιδημάρχους, ενώ διαθέτουν 24 ώρες το 24ωρο την προσωπική τους ευθύνη για να στηρίξουν την τοπική τους κοινωνία…».

Τι ανέφερε η επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ προ ημερών:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η σχετική απόφασή σας περί μείωσης των μισθών του πολιτικού προσωπικού, ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό όφελος που αυτή επιτυγχάνει, είναι μία απολύτως ορθή και θεμιτή ενέργεια, που από τη μία ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και από τη άλλη συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητη η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με την περικοπή τουλάχιστον κατά 60% των μισθών των δημάρχων και την κατάργηση των αμοιβών των δημοτικών συμβούλων.

Με βάση τα παραπάνω και με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία σας, ζητάμε να επανεξετάσετε το καθεστώς της μισθοδοσίας των δημάρχων και προτείνουμε αυτός να συνδεθεί με τον αντίστοιχο των βουλευτών.

Σημειώνουμε, ότι ούτε μας ενδιαφέρει ούτε μας αφορά το ύψος της αμοιβής του κάθε βουλευτή, κάτι που αφορά αποκλειστικά δικό σας δικαίωμα. Η πρόταση αυτή, πέρα από την προαναφερθείσα εφαρμογή της στην Ευρώπη, στηρίζεται τόσο στο γεγονός ότι οι δήμαρχοι της χώρας έχουν τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση (δεδομένης της εκλογής τους από το 50%+1 των ψήφων των τοπικών κοινωνιών), όσο και στο ότι παράλληλα, η υπογραφή ενός δημάρχου ενέχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από αυτήν ενός βουλευτή.

Αναλογικά, εφόσον αμείβονται οι επιτροπές της Βουλής, θα πρέπει να αμείβονται και οι ανάλογες επιτροπές των δήμων, καθώς και τα δημοτικά τους συμβούλια. Εάν όμως, αποφασίσετε τη μη αμοιβή των εν λόγω επιτροπών, είναι αυτονόητη και λογική η ανάλογη μη αμοιβή των επιτροπών των δήμων και των δημοτικών συμβουλίων. Ό,τι ισχύει δηλαδή για όλη τη Δημόσια Διοίκηση, να ισχύει και για τους δήμους.

Με δεδομένη τη διαχρονική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κάθε εθνική προσπάθεια και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας είμαστε στη διάθεσή σας για ουσιαστική συνεργασία και δημιουργικό διάλογο γύρω από το συγκεκριμένο αίτημα».

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου