Friday, 19 April, 2024

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του Ήρωα Γεώργιου Κατσάνη, που έπεσε πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του Ήρωα Ταγματάρχη των Καταδρομών Γεώργιου Κατσάνη, με καταγωγή από το Σιδηρόκαστρο Σερρών

ο οποίος το πρωί της 21ης Ιουλίου 1974 έπεσε πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα πριν από περίπου μία εβδομάδα το ειδικό κέντρο ελέγχου DNA των ΗΠΑ, στο οποίο είχαν σταλεί οστά που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα, ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές για τη ταυτότητα έξι αγνοουμένων. Μεταξύ αυτών και του διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών Τχη Γεώργιου Κατσάνη.
Οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε την οικογένεια (σύζυγο και κόρες) του Γεώργιου Κατσάνη. Αναμένεται πως σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για παράδοση των οστών στην οικογένεια και μεταφορά για ταφή στην Ελλάδα, ενδεχομένως στις Σέρρες από όπου καταγόταν ο αξιωματικός.
Από τον δημοσιογράφο στο Πρώτο Θέμα, Παναγιώτη Σαββίδη

Αναφορά στον Ήρωα γίνεται στο βιβλίο του Σπύρου Παπαγεωργίου «Πεθαίνοντας στην Κύπρο», που χαρακτηρίζεται ως “Ο γενναίος των γενναίων”.
Ο γενναίος των γενναίων ήταν ο ταγματάρχης, διοικητής της θρυλικής πια, 31ης Μοίρας Καταδρομών Γεώργιος Κατσάνης. Ο πορθητής του Αγίου lλαρίωνα. Στις 5.30 το πρωί της 20ής Ιουλίου, ο Κατσάνης σήμανε συναγερμό στη Μοίρα. Σε λίγο οι καταδρομείς, με τον ατομικό τους οπλισμό και πλήρη πολεμική εξάρτυση, βρίσκονταν παρατεταγμένοι. Ο Κατσάνης, φλογισμένος από φιλοπατρία, απηύθυνε στους στρατιώτες του τούτα τα εμπνευσμένα λόγια: «Από σήμερα, η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει τον προαιώνιο εχθρό του ελληνικού έθνους, τον Τούρκο. Η Τουρκία μάς έχει κηρύξει τον πόλεμο. Οι πεινασμένοι όχλοι τους προσπαθούν να καταλάβουν το μαρτυρικό νησί μας. Αποστολή της μονάδας μας και κάθε Έλληνα είναι να υπερασπίσει τα πάτρια εδάφη, θα αντισταθούμε μπροστά στις σιδερόφρακrες οχλομεραρχίες του εχθρού. Ο Θεός και το δίκαιο είναι μαζί μας».
Ζήτω το Έθνος!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου