Saturday, 20 April, 2024

Τα νησιά «πνίγονται» στους μετανάστες και η πολιτεία… λιάζεται!

Τα νησιά «πνίγονται» στους μετανάστες και η πολιτεία… λιάζεται!

Χανιά, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως: Οι τοπικοί άρχοντες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ανήμποροι να διαχειριστούν τις «ορδές» προσφύγων που αναγκάζονται να υποδεχτούν… κάθε μέρα – Εκπέμπουν «SOS» προς το επίσημο κράτος

Ασφυκτικό έχει γίνει το πρόβλημα της μετανάστευσης, με τα τουρκικά παράλια να γεμίζουν πρόσφυγες από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη και άλλες χώρες, που περνούν καθημερινά κατά εκατοντάδες στα ελληνικά νησιά. Τα νησιά της Χίου, Κω, Μυτιλήνης και Κρήτης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και οι τοπικοί άρχοντες, δηλώνουν πως η επίσημη πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους…

Χανιά
Είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης όταν ένα πλοιάριο με 261 ψυχές από την Συρία, την Αίγυπτο, το Σουδάν και την Παλαιστίνη που πλέει στο Λυβικό πέλαγος, νότια των Χανίων, εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο Λιμενικός Σταθμός Παλαιοχώρας ενημερώνεται και ξεκινά άμεσα μία μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση των μεταναστών και τη μεταφορά τους στην στεριά.
Τις πρώτες πρωινές ώρες οι «ταξιδιώτες μιας καλύτερης ζωής» βγαίνουν στη στεριά και μεταφέρονται στα Χανιά, για να καταλήξουν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί στο Δημοτικό Γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής Χανίων, όπου φιλοξενούνται μέχρι σήμερα. Άνδρες, γυναίκες και 50 παιδιά που γλίτωσαν από του χάρου του δόντια και αναμένουν το «διαβατήριο» μιας καλύτερης ζωής, μοιάζουν με «κόπιες» απόγνωσης, όμοιες με εκείνες που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά. «Είναι η τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο διάστημα που αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση και μπορώ να πω ότι για την ώρα υπάρχει συντονισμός ενεργειών όλων των φορέων του δήμου μας» λέει ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής, κ. Μανώλης Φραγκάκης, και συνεχίζει: «Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος μόνιμος χώρος υποδοχής και πως, παρότι τα τελευταία 15 χρόνια διεκδικούμε με κάθε τρόπο την παραχώρηση του παλιού ψυχιατρείου που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων, η πολιτεία αδιαφορεί. Αυτό είναι η Ελλάδα: ένας δήμαρχος να χειρίζεται προσωπικά την τραγωδία χιλιάδων ανθρώπων και μια πολιτεία να κλείνει μάτια και αυτιά απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα…».

Μυτιλήνη
Κι αν στα Χανιά το θέμα «μετανάστες» βρίσκεται υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση της δημοτικής αρχής, στη Μυτιλήνη, η κατάσταση έχει βγει εκτός ορίων: «Το πρόβλημα μας έχει ξεπεράσει και είναι πλέον μη διαχειρίσιμο» λέει η αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας, Αναστασία Αντονέλη, και συνεχίζει: «Καθημερινά καταφθάνουν στο νησί 500 με 600 άτομα με την εικόνα που δίνουμε στους τουρίστες να είναι ταυτόσημη με εκείνη μιας τριτοκοσμικής χώρας. Δεν αρκεί η βούληση της δημοτικής αρχής η οποία έχει μετατρέψει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σε Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας μεταναστών, όπου ήδη βρίσκονται περί τα 2.000 άτομα, αλλά παρέμβαση της πολιτείας. Ωστόσο, το μόνο που λαμβάνουμε μέχρι σήμερα από την πολιτεία είναι υποσχέσεις επί υποσχέσεων. Ο δήμαρχος του νησιού, κ. Σπύρος Γαληνός, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για την άμεση ανάγκη λήψης αποφάσεων και αναμένουμε. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, ένας δήμαρχος, να σηκώνει μόνος του το βάρος για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού θέματος, το οποίο πετούν από την πλάτη τους οι κυβερνώντες. Έλεος πια!».

Πήγαν να.. λιαστούν τον Πειραιά!
Στον Πειραιά έφτασαν το πρωί της Κυριακής από τη Μυτιλήνη περίπου 1800 μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Αφού έφτασαν στον Πειραιά κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ομονοίας. Σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί είναι ταλαιπωρημένοι, έχουν φύγει από τις πατρίδες τους χωρίς να το θέλουν και θα ήταν άτοπο να αναφερθούμε με ειρωνικό ή όποιο άλλο τρόπο σε ότι συμβαίνει, όπως έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου που δήλωσε προ δύο μηνών ότι ‘’λιάζονται’’ στο κέντρο της Αθήνας! Να τους δώσουμε μήπως και αντηλιακό κα Χριστοδουλοπούλου ή θα μεριμνήσετε εσείς και για αυτό; Να ευχόμαστε να μη βρεθούμε σύντομα στη θέση τους…
Πρόκειται για νέους, μεσήλικες και γυναικόπαιδα, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν να μείνουν σε κάποιον συγγενή, είτε κατευθύνθηκαν στην Ομόνοια, όπου και θα παραμείνουν. Οι μετανάστες και πρόσφυγες ήταν εγκλωβισμένοι λόγω της καθυστέρησης των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής διαμονής στο νησί. Σχηματίστηκε μάλιστα μία διαδρομή 40-60 χιλιομέτρων, όπου οι μετανάστες στη σειρά την έκαναν με τα πόδια…

FullSizeRender

Η προσωπική εμπειρία
«Αυτό που είδα στη Μυτιλήνη δεν περιγράφεται. Το βράδυ της Πέμπτης κάνοντας μια βόλτα στην παραλία και το μισό το ‘’Π’’ που σχηματίζει το λιμάνι προς την πλευρά του λιμανιού, ήταν γεμάτο από μετανάστες. Μέσα δε στο λιμάνι δεν χωρούσε ούτε άνθρωπος.
Οι μετανάστες κοιμούνται κάτω στο τσιμέντο (ευτυχώς που είναι καλοκαίρι) μαζί με τα παιδιά και τις γυναίκες τους, όλοι μαζί.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως οι περισσότεροι ήταν καλά ντυμένοι, με άψογο πάνινο παπούτσι. Στο λιμάνι, στη μεριά που δένουν τα ιστιοφόρα και στο σημείο της παραλίας που παίρνουν ρεύμα, είχαν μαζευτεί καμία δεκαριά και φόρτιζαν τα κινητά τους. Ναι, τα κινητά τους! Οι τοπικοί κάτοικοι μου είπαν ότι έχουν χρήματα και δεν είναι φτωχοί. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ κάνουν χρυσές δουλειές. Την Παρασκευή πιστεύω ο αριθμός των μεταναστών να είχε ξεφύγει πολύ ψηλά.
Γι αυτό ήρθε πλοίο και πήρε περίπου δυο χιλιάδες και τους μετέφερε στην Αθήνα. Το Σάββατο ήταν ήρεμη μέρα.
Την Κυριακή ανηφορίζοντας για Μανταμάδος, να ανάψουμε κεράκι στον Αγ. ταξιάρχη, βγαίνοντας από την πόλη, σε όλη την απόσταση έως τον Μανταμάδο στο μήκος του δρόμου κατέβαιναν μετανάστες, με αποτέλεσμα το βράδυ να έχει γεμίσει πάλι η πόλη.
Όλοι ανησυχούν για την προσέλευση των τουριστών. Μεγάλα κρουαζιερόπλοια δεν δένουν εξαιτίας των μεταναστών στο χώρο του λιμανιού. Οι Τούρκοι δεν ξεκίνησαν να έρχονται και τα έσοδα είναι μειωμένα από τον τουρισμό.
Τέτοια εποχή πέρυσι όλα τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα. Φοβούνται οι ντόπιοι πως με την ευκολία που έρχονται οι Σύριοι μετανάστες σε λίγο όλη η Λέσβος από το αεροδρόμιο έως τον Μόλυβο από την πλευρά της Τουρκίας ότι θα κατακλυστεί… Μάλιστα μου έλεγε ένας φίλος από τον Μόλυβο, πλέον δεν έρχονται νύχτα, αλλά ημέρα, αφού δεν τους ενοχλεί κανένας και αφήνουν στην παραλία της περιοχής του Μολύβου τις βάρκες τους (είναι η πιο κοντινή απόσταση από την Τουρκία ).
Επιπλέον, κυκλοφορούν και κάποιοι περίεργοι τύποι μιλώντας άπταιστα ελληνικά και δεν γνωρίζουν τι ρόλο παίζουν, τι σχέσεις έχουν και εάν έχουν με τους μετανάστες. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι φιλήσυχοι. Αυτό όμως που δεν μου άρεσε είναι να βλέπεις τη μάνα να έχει στην αγκαλιά το μωρό της και να διασχίζει απόσταση 60 και 70 χιλιομέτρων με τα πόδια, έχοντας μοναδικό εφόδιο το νερό και φυσικά απ’ αυτά που βλέπουμε τα χρήματα, τα οποία τα κρύβουν επάνω τους; Κάνουν ανάληψη από τις τράπεζες; Κανένας δε γνωρίζει.
Εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση, πολύ φοβούμαι ότι η ζημιά στον τουρισμό και συγκεκριμένα στη Λέσβο (ο Μόλυβος έχει τον περισσότερο τουρισμό) θα είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που λένε οι ντόπιοι είναι ότι το κέντρο που βρίσκεται στα Μόρια κοντά στο Καρα – Τεπέ δεν είναι εξοπλισμένο για να μπορέσει να χωρέσει τους μετανάστες που καταφθάνουν ανεξέλεγκτα στο νησί.
Προχθές μάλιστα είχαν επαναστατήσει οι μετανάστες και πιάστηκαν στα χέρια με τους αστυνομικούς.
Το μόνο θετικό της όλης κατάστασης είναι ότι δεν έχουν προχωρήσει σε κλοπές στα εξοχικά σπίτια, και ότι είναι μετανάστες πραγματικοί, φυσικά έχουν χρήματα και ευτυχώς που μένουν για λίγο και φεύγουν, όπως έγινε το Σαββατοκύριακο αυτό.
Βέβαια, κατακλύζουν άλλα μέρη της χώρας… Πόσοι θα μείνουν εδώ και τι θα γίνει με την κατάσταση; Ποιος θα ρυθμίσει όλο αυτό το κύμα ανθρώπων…».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου