Wednesday, 24 April, 2024

Τα Tiger Meet στον Άραξο: Οι «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ στον ελληνικό ουρανό

Τα γαλλικά Ραφάλ πετούν πάνω από τον Άραξο. Oι εικόνες από την αεροπορική επίδειξη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων “NATO Tiger Meet 2022”, «κόβουν» την ανάσα.

Στην επίδειξη συμμετείχαν, εκτός από την Ελλάδα,  το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελβετία, την Ισπανία, η Ιταλία, η Τσεχία. Ηχηρή ήταν η απουσία της Τουρκίας που αποκλείστηκε λόγω της παραβατικής της συμπεριφοράς.

Περισσότερα από 60 αεροσκάφη συμμετείχαν φέτος στην επίδειξη Tiger meet που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τα γαλλικά Rafale να κλέβουν την παράσταση. 

“Η Ελλάδα συμμετέχει από το 1971 ήδη με αεροσκάφη 104 και στη συνέχεια Α7. Σαφώς είμαστε πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε την άσκηση στη βάση μας”.  Τόνιζε ο Ιωάννης Ντάνος, Αντισμήναρχος και Διοικητής της 355 Μοίρας. “Πέταξα με στελέχη της Ελληνικής Αεροπορίας την περασμένη Παρασκευή. Ήταν απίθανοι, έχουν απίστευτες ικανότητες στις πτήσεις!”, επισήμανε ο Ροντρίγκο Αράνα, μέλος της Ισπανικής Αεροπορίας.

Στόχος της επίδειξης ήταν η παροχή υψηλής ποιότητας επιχειρησιακής εκπαίδευσης και η βελτίωση των δεξιοτήτων αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των μελών στη διεξαγωγή σύνθετων επιχειρήσεων.

“Όλες οι ξένες αποστολές είναι ικανοποιημένες και από την οργάνωση της άσκησης και από το επίπεδο των αποστολών και από τα θέατρα επιχειρήσεων τα διαφορετικά. Έχουμε την πολυτέλεια να το προσφέρουμε αυτό. Είτε πτήση πάνω από τη θάλασσα είτε πάνω από την ξηρά, είναι κάτι το οποίο πολλές χώρες δεν το έχουν”, υπογράμμισε ο Αντισμήναρχος Ντάνος. “Είναι πολύ καλή άσκηση γιατί υπάρχει η συνεργασία με τα αεροσκάφη. Μπορούμε να προετοιμάσουμε τις αποστολές σχεδόν σαν να είναι πραγματικές αποστολές. Όπως μπορεί να πετάξουμε σε κάποιες ασκήσεις στο εξωτερικό.”, σχολίασε από την πλευρά του ο Μιροσλάβ Σαιμπαν, Διοικητής στην Πολεμική Αεροπορία της Τσεχίας.

Στην επίδειξη συμμετείχαν ακόμη η Αυστρία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία, με παρατηρητές, προσωπικό και μέσα, καθώς και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου