Tuesday, 19 March, 2024

Τον Μάιο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson στην Ελλάδα

Μετά τη σημερινή απόφαση του ΕΜΑ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα κανονικά από τον Μάιο.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.
Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν με τις 33.600 δόσεις που έχουν ήδη παραληφθεί.
Νωρίτερα σε δημοσίευμα με τίτλο “Πώς θα κινηθεί ο εμβολιασμός το επόμενο δίμηνο, οι δόσεις που περιμένουμε” το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:
Με το εμβόλιο της Johnson & Johnson να έχει επί του παρόντος παγώσει, η εμβολιαστική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά μεν, αλλά με τις περισσότερες δόσεις να προέρχονται πλέον από τις παραδόσεις της Pfizer.
Από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο, από την εταιρεία Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο, από την Johnson & Johnson, εκτός από 33.600 που έχουν ήδη παραληφθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, θα ακολουθήσουν εάν όλα εξελιχθούν ομαλά 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου, όμως περιμένουμε 450.000-500.000 για κάθε μήνα.
Όσον αφορά την προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής διαδικασίας, από την Παρασκευή μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 153.000 πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Β με υποκείμενα νοσήματα. Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 και ακολούθως, το Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όσοι είναι 50-54 ετών.
Τις επόμενες μέρες, μετά το άνοιγμα, αφού υπάρχει μια αποτύπωση πώς έχουν κλειστεί τα ραντεβού από αυτές τις ηλικιακές ομάδες, θα αποφασιστεί το άνοιγμα της επόμενης ηλικιακής ομάδας.
Τι γίνεται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες αυτές μορφές θρόμβωσης είναι σημαντική, γιατί θα διαλευκάνει το επιστημονικό αίνιγμα που έχει δημιουργηθεί με αυτές τις σπάνιες εκδηλώσεις ως προς την παθογένεια. Και η διαλεύκανση αυτού του αινίγματος, είπε, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επιτήρηση της ασφάλειας των εμβολίων.
“Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει αυτή η αναστολή, η οποία δεν είναι σπάνια για την παρακολούθηση των εμβολίων, ούτε των κλινικών μελετών, και στην Ευρώπη και στην Αμερική, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά που είναι ότι υπάρχει οργανωμένο σύστημα αυστηρής επιτήρησης, που δίνει τη δυνατότητα της έγκαιρης εντόπισης πολύ σπάνιων επιπλοκών, ανεπιθύμητων ενεργειών, από τις οποίες μπορεί κανείς και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, και ας κάνουμε υπομονή λίγες ώρες ή μέρες για τη γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας” σημείωσε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου