Thursday, 28 March, 2024

Τον Μάιο ο εμβολιασμός ευπαθών ατόμων Ομάδας Β και εκπαιδευτικών

Για την πορεία του Εθνικού Σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του κορωνοϊού μίλησαν το απόγευμα της Δευτέρας

η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων
Από την πλευρά της, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο πλαίσιο της προληπτικής αναστολής των εμβολιασμών σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Τόνισε ότι η Ελλάδα συντάχθηκε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), συνεχίζοντας κανονικά την εμβολιαστική διαδικασία και με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, «δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο συσχετίζεται απολύτως με περιστατικά θρομβώσεων ή με το αναφερθέν σπάνιο φαινόμενο να εμφανίζεται θρόμβωση και διάχυτη αγγειακή πήξη.
Όλα τα εμβόλια έναντι της Covid 19 προστατεύουν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι από άλλες ασθένειες. Επομένως δεν θα πρέπει να συσχετίζονται καταστάσεις που οδηγούν σε θάνατο με το εμβόλιο.
Η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό ακόμη και άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα.
Αιχμές για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε γιατρούς και νοσηλευτές
Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η αναφορά της κυρίας Θεοδωρίδου στο ζήτημα της ενδονοσοκομειακής διασποράς της Covid 19.
«Οι περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς μας ανησυχούν πολύ. Ξέρουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που εμβολιάζονται θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε: «υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες νοσούν εμβολιασμένοι ακόμη και μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου, αλλά αυτές σε ποσοστό δεν ξεπερνούν το 0,2%. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να εγείρεται ως δικαιολογία, για να μη διενεργούνται εμβολιασμοί».
Θεμιστοκλέους: Άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για την Εμβολιαστική Ομάδα Α
Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρέθεσε τα δεδομένα ως προς την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.
Όπως είπε:
29.000 εμβολιασμοί διενεργήθηκαν τη Δευτέρα- 1.464.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία»
993.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη μία δόση εμβολίου (ποσοστό 9,74%)
415.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις
Από την Παρασκευή έχουν κλειστεί περισσότερα από 100.000 ραντεβού για ανθρώπους με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Εμβολιαστική Ομάδα Α).
«Ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», επανέλαβε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Για την εστίαση και τον Τουρισμό, επισήμανε ότι μετά τον εμβολιασμό της Ομάδας Β το Μάιο, αλλά και των εκπαιδευτικών θα υπάρξει σχεδιασμός, εάν θα εμβολιαστούν και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου