Friday, 29 March, 2024

Τουρισμός στα νησιά: Οι ζώνες χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου

Τουρισμός στα νησιά: Οι ζώνες χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου Σε τρεις «ζώνες» η υγειονομική θωράκιση των νησιών σύμφωνα με το σχέδιο των αρμόδιων υπουργείων 

Με τις μετακινήσεις προς τα νησιά να είναι από σήμερα ελεύθερες και τη σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού, Υπουργείο Υγείας και συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών, ταξινομώντας τα σε τρεις ζώνες. Η εμφάνιση κρουσμάτων λόγω του κορωνοϊού θεωρείται σχεδόν βέβαιη από τους εμπειρογνώμονες, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης R0 παραμένει στο 0,3 με 0,4, όπως ήταν και στις αρχές Μαΐου. Οι επιτροπές υγείας ευελπιστούν ωστόσο ότι θα πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά άρα και ελεγχόμενη μετάδοση.

Για τον λόγο αυτό θωρακίζονται τα νησιά, τα οποία χωρίζονται σε τρεις ζώνες, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας. Παράλληλα, ετοιμάζεται ειδικό σχέδιο του ΕΚΑΒ για την επιχειρησιακή ετοιμότητά των νησιών.

Αναλυτικότερα, τα νησιά ταξινομούνται σε ζώνες χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου. Προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται η Κρήτη, η Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά όπως είναι οι Κυκλάδες και οι Σποράδες, των οποίων η πρόσβαση ή η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας.

Ως μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας. Αυτά είναι για παράδειγμα η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου δηλαδή Λέσβος, Σάμος και Χίος.

Τέλος, στη ζώνη υψηλού κινδύνου κατατάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας. Εδώ εντάσσονται η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Ανάφη, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σκύρος. Στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας σημαντικό λόγο έχε το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), το οποίο ήδη από μεθαύριο και για διάστημα τριών εβδομάδων θα πραγματοποιεί πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και άσκησης στα νησιά. Η άσκηση αυτή θα γίνει σε υγειονομικούς και λιμενικούς για τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος και τη διακομιδή του, πλωτή ή αεροδιακομιδή -το πρόγραμμα ΕΚΑΒ be SAFE (Stay Alert Fully Educated).

Πρώτο Θέμα 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου