Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι 2 τόνοι ηρωίνης στο Noor 1 ταξίδεψαν μόνοι τους τελικά

Αθώοι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, ο πλοιοκτήτης και το πλήρωμα

Μόνη της φαίνεται να αποφάσισε να έρθει η ηρωίνη του Noor 1 από τα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική δικαστική απόφαση. Ενάμιση χρόνο (και κάμποσους τυχαίους θανάτους) αργότερα, έρχεται προς το τέλος της η εκδίκαση της υπόθεσης Noor1.

Aθώους κήρυξε το δικαστήριο τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους στη δίκη του Noor One καταλήγοντας εν ολίγοις στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγό και με μόλις τέσσερα μέλη.

Ένοχοι οι 15 από τους 32 του «Noor 1» 

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά κήρυξε αθώους τους 17 από τους 32 κατηγορούμενους την πολύκροτης υπόθεσης μεταφοράς δυο τόνων ηρωίνης με το δεξαμενόπλοιο Noor 1.

noor2

Ένοχοι ως απλά μέλη εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν δύο Έλληνες, ο Γεράσιμος Γιανουσάκης, εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Noor 1 μέχρι πριν την κατάσχεση, στη βίλα του οποίου στη Φιλοθέη είχαν βρεθεί 500 κιλά ναρκωτικών και ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, ναυλομεσίτης στο Ντουμπάι που είχε μεσολαβήσει για τη μίσθωση του Noor 1 και το ταξίδι του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα.

Οι δύο κρίθηκαν επίσης ένοχοι για διαμετακόμιση, αποθήκευση και κατοχή ναρκωτικών.

Τρεις άνδρες τουρκικής καταγωγής κρίθηκαν επίσης ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ένοχος μόνο για απλή συνέργεια στη μεταφορά ναρκωτικών κρίθηκε ο βασικός κατηγορούμενος Αιμίλιος Κοτσώνης, πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας.

Κανείς από τους κατηγορούμενους στην πρωτοφανή υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης, δεν καταδικάστηκε ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα.

Ο ιδιοκτήτης του πλοίου κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, με εξαίρεση έναν Ιρανό, ο οποίος φερόταν ως ο «συνοδός» του φορτίου της ηρωίνης και ο οποίος καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών. Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Η απόφαση για τις ποινές που θα επιβληθούν στους ενόχους θα ανακοινωθεί το πρωί της Τετάρτης 20 Ιουλίου, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αιτήσεις για αναγνώριση ελαφρυντικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.

Σημειώνεται πως, μέχρι να κρίνει το δικαστήριο και να καταμετρηθούν οι ποινές, διατηρούνται για όλους τους κατηγορούμενους οι περιοριστικοί όροι που ισχύουν, παρά την πρόταση της εισαγγελέως να κρατηθούν όσοι έχουν κριθεί ένοχοι

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση ναρκωτικών, όπως και οι Παναγιώτης Φάρος και Βασίλειος Κουρούβανης. Από τους Έλληνες ένοχοι για την οργάνωση κρίθηκαν οι Γεράσιμος Γιανουσάκης και Γιώργος Μπουρδούβαλης ως απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Από τους υπόλοιπους ένοχοι κρίθηκαν τρεις τουρκικής καταγωγής κρατούμενοι που συσκεύαζαν τα ναρκωτικά στις αποθηκές στο Κορωπί. Αθώοι κρίθηκαν ο πλοιοκτήτης και όλο το πλήρωμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου απέχει πολύ από την πρόταση της εισαγγελέως, Μαρίας Τρουπή, η οποία συγκεκριμένα, είχε ζητήσει την ενοχή των 26 κατηγορουμένων, για έξι εκ των οποίων τόνισε ότι είχαν συστήσει «διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε κέρδος πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου