Wednesday, 24 April, 2024

Το κλάμα του Έλληνα συνταξιούχου έξω από τράπεζα στις φωτογραφίες της δεκαετίας από τον Economist

Η φωτογραφία της ντροπής, με έναν Έλληνα συνταξιούχο να κλαίει γοερά έξω από κλειστή τράπεζα λόγω των capital controls

που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015, είναι ανάμεσα στις 10 φωτογραφίες της δεκαετίας που επέλεξε ο Εconomist.

Στην ανάρτηση του Εconomist στο Ιnstagram η λεζάντα αναφέρει: «Ενας απογοητευμένος συνταξιούχος κάθεται στο έδαφος έξω από μια τράπεζα στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2015, καθώς η οικονομική μοίρα της Ελλάδας είναι αβέβαιη». ⠀

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η εικόνα με τον συνταξιούχο που κατέρρευσε έξω από τράπεζα και έκλαιγε γοερά, μόλις εφαρμόστηκαν τα capital controls, επί ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενος ότι δεν θα μπορέσει να πάρει τη σύνταξή του. Πρόκειται για μία εικόνα που δημοσιεύτηκε αρχές Ιουλίου 2015 από το γαλλικό πρακτορείο AFP, ανήκει στον φωτογράφο Σάκη Μητρολίδη και έκανε τον γύρο του διαδικτύου μέσω των social media. Ηταν λίγες ημέρες μετά την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος -για το μνημόνιο που τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε- που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή capital controls στην Ελλάδα. Οι τράπεζες έκλεισαν και οι Ελληνες σχημάτιζαν ουρές στα ATM για να μπορέσουν να σηκώσουν το ανώτατο όριο μετρητών. Η κατάσταση ήταν τεταμένη, ατελείωτες ουρές, στεναχώρια, νεύρα, θυμός, εξαντλημένοι και αγανακτισμένοι συνταξιούχοι ζούσαν καθημερινά με την αγωνία. Ενας από αυτούς δεν άντεξε. Ξέσπασε και κατέρρευσε στον δρόμο έξω από τράπεζα.

Συνταξιούχος: Όταν είπαν ότι δεν μπορώ να πάρω τα χρήματα, κατέρρευσα
Ο συνταξιούχος Γιώργος Χατζηφωτιάδης μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη στιγμή της απόγνωσης που ένιωσε. Ανέφερε πως είχε σταθεί στην ουρά σε τρεις τράπεζες, στη Θεσσαλονίκη, ελπίζοντας να κάνει ανάληψη της σύνταξης της συζύγου του. Μάταια όμως. Όταν στην τέταρτη τράπεζα του είπαν ότι δεν μπορούσε να πάρει τα 120 ευρώ, δεν άντεξε. Κατέρρευσε κλαίγοντας. Η φωτογραφία αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου. Και ήταν η πιο συγκλονιστική απεικόνιση της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ελλάδα.

Ο 77χρονος εξομολογήθηκε ότι κατέρρευσε γιατί «δεν μπορώ να βλέπω τη χώρα μου σε αυτή την κατάσταση. Για αυτό νιώθω τόσο ηττημένος, περισσότερο απ’ ό,τι για τα δικά μου, προσωπικά προβλήματα». Εξιστορώντας πώς είχε πάει από τράπεζα σε τράπεζα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πάρει χρήματα από τη σύνταξη της συζύγου του, λέει ότι όταν στην τέταρτη τράπεζα «μου είπαν ότι δεν μπορώ να πάρω τα χρήματα, απλά κατέρρευσα».

Βαρουφάκης: Θα ήταν ανάρμοστο να στέκομαι στο ΑΤΜ
Η εικόνα και το βίντεο της ντροπής με τον συνταξιούχο να κλαίει έξω από την κλειστή τράπεζα είχε έρθει στη δημοσιότητα λίγο μετά τις προκλητικότατες δηλώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο τότε ΥΠΟΙΚ, ερωτώμενος για τα capital controls, τις ουρές στα ΑΤΜ και αν έχει πάει ο ίδιος να σηκώσει χρήματα, είχε δηλώσει στο Bloomberg πως θα ήταν ανάρμοστο για εκείνον να στέκεται στην ουρά για το ATM.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου