Friday, 29 March, 2024

Το προσφυγικό δεν γνωρίζει γιορτές: Αμείωτες οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου

Οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου, με προορισμό το όνειρο της βόρειας Ευρώπης, συνεχίζονται αμείωτες, ενώ ο αριθμός όσων έχουν φτάσει στην ΕΕ φέτος έχει ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Στη Λέσβο, παραμένουν χιλιάδες στο κέντρο καταγραφής στη Μόρια και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ -σχεδόν 6.000 στο μεν και πάνω παό 1.500 στον δε- ενώ οι αφίξεις συνεχίζονται στην ανατολική, τη βόρεια και ακόμη και τη νότια πλευρά του νησιού.
Το πρωί της Παρασκευής, αποβιβάστηκαν πρόσφυγες ακόμα και στη νότια πλευρά του νησιού στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας.
Το Σάββατο, ξεκινά η λειτουργία του μεγάλου κέντρου υποδοχής που δημιούργησε ο Ερυθρός Σταυρός στην περιοχή της Εφταλούς μεταξύ Μολύβου και Σκάλας Συκαμνιάς. Το Κέντρο θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και 3.000 άτομα ενώ έχει τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής 2.000 ατόμων. Παρά τις δυσκολίες, συμβολικές κινήσεις υποστήριξης και συμπαράστασης δεν έλειψαν ανήμερα των Χριστουγέννων στο νησί: Οι άνδρες των ΜΑΤ προσέφεραν κρουασάν και γλυκά στα παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο, ενώ στην ακτή της Νεάπολης νότια της πόλης της Μυτιλήνης οι διασώστες που επιχειρούν έστησαν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα «σύμβολα» της σύγχρονης προσφυγιάς, τα πορτοκαλί σωσίβια.

Το προσφυγικό δεν γνωρίζει γιορτές: Αμείωτες οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου