Tuesday, 16 April, 2024

Το ΤΙΤΑΝιο έργο που ομόρφυνε το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες ένα από τα μεγαλύτερα σε κλίμακα καλλιτεχνικά projectsτης Ευρώπης, το οποίο έλαβε χώρα στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.
Το… τιτάνιο εικαστικό project υλοποιήθηκε τμηματικά από την εταιρεία MWC graffiti and design, από τους graffiti artists Βασίλη (Reb) και Χρήστο Γαλαζούλα. Οι καλλιτέχνες σε διάρκεια 53 ημερών πλήρους εργασίας κάλυψαν μια επιφάνεια συνολικού εμβαδού που ξεπερνά τα 2.000 m², από άκρη σε άκρη (end to end, top to bottom).

Στόχος αυτής της πρωτότυπης εικαστικής παρέμβασης ήταν η δημιουργία ενός εικαστικού πεδίου μέσα από το οποίο θα συνομιλούσε το φυσικό με το βιομηχανικό περιβάλλον. Με γνώμονα αυτό το διάλογο, οι δημιουργοί επεξεργάστηκαν διάφορες προτάσειςπου θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το μέγιστο της διαθέσιμης επιφάνειας. Η επιλογή της τελικής πρότασης έγινε πολυσυμμετοχικά από ομάδα εργαζομένων της ΤΙΤΑΝ.

upl5652c877add08

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε είναι μεικτή, με χρήση σπρέι και ακρυλικών χρωμάτων. Εμπεριέχει στοιχεία εικονογράφησης με ambient διάθεση – ενώ ιδιαίτερα εμφανής είναι η χαρακτηριστική γραφή του σπρέι.

Η σύνθεση έχει την εγγύηση της υπογραφής του graffiti artist Reb και περιγράφει με ονειρικό τρόπο τον αέναο κύκλο του νερού, ως κύριο στοιχείο, που μας ταξιδεύει στα υψομετρικά επίπεδα, το γεωγραφικό ανάγλυφο και τις εποχές του χρόνου, εν μέσω ενός φανταστικού – ίσως Ελληνικού – τοπίου.

lbWv6bkByG30XQLdno7i.jpg.pagespeed.ce.TbDbDA1fNa

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει αναφερθεί, από κάποια αξιόπιστη πηγή, έργο ανάλογου μεγέθους και έκτασης με συνεχόμενο σχέδιο γεμάτο χρώμα σε βιομηχανικό χώρο που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Η πρώτη παρουσίαση του εντυπωσιακού graffiti mural έγινε στις 20-22 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες που το υλοποίησαν. Παράλληλα ενημερώθηκαν για την παραγωγή τσιμέντου και τη λειτουργία του Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στη Νέα Ευκαρπία, με αναφορές στην ιστορία του Εργοστασίου και του ομίλου ΤΙΤΑΝ, καθώς και στην πλήρη ανακαίνιση του Εργοστασίου το 2003.

www.penna.gr

Το ΤΙΤΑΝιο έργο που ομόρφυνε το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου