Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοινώνει νέες δράσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοινώνει νέες δράσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Δωρεάν υπηρεσίες – Στατιστικά στοιχεία

Ψυχίατροι-Ψυχολόγοι-Κοινωνικοί Λειτουργοί του Οργανισμού δίπλα σε κάθε παιδί και οικογένεια, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, δωρεάν. Για οποιοδήποτε πρόβλημα καλέστε την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111».

Η υγεία δεν εξισώνεται με την απουσία νόσου, αλλά αντίθετα νοείται ως το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Έτσι, λοιπόν, τίθενται και οι βασικοί πυλώνες παροχής υπηρεσιών στο σύστημα υγείας ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται η αξία της υγείας και η αναγκαιότητα για εύκολη πρόσβαση, από οποιοδήποτε άτομο, στις αναγκαίες υπηρεσίες. Με τα παραπάνω ως δεδομένα και την παραδοχή ότι τόσο διεθνώς όσο και τη χώρα μας, η ψυχική υγεία αποτελεί ένα αγαθό, που πλέον δεν θεωρείται ως δεδομένο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας  και συγκεκριμένα την Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας, κα. Ζωή Ράπτη, ανακοινώνει την άμεση εφαρμογή νέων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στοχευμένα για τους πληγέντες, παιδιά και οικογένειες, στη Βόρεια Εύβοια, μέσω της λειτουργίας Σπιτιού Ημερήσιας Φροντίδας στην πόλη της Ιστιαίας, καθώς και Κινητής Μονάδας Ψυχοκοινωνικής και Ιατρικής Υποστήριξης, η οποία θα ενεργοποιηθεί καταρχήν στις πληγείσες περιοχές και με στόχο την ολιστική κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, ενηλίκων και ανηλίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι και η τηλε-συμβουλευτική που θα παρέχεται μέσω της εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού». Οι παραπάνω ενέργειες, έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία του Οργανισμού με το Υπουργείο Υγείας και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, που περιλαμβάνει τη λειτουργία του, μοναδικού για τη χώρα μας, Κέντρου Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying και γενικά παιδιά που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω πανδημίας:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατά τη διάρκεια του A’ εξαμήνου του 2021 σημειώνει ραγδαία αύξηση για α) παιδιά που εξέφρασαν αυτοκτονικό ιδεασμό (248,89%) και β) παιδιά με διαταραχές αναπτυξιακές, προσωπικότητας, πρόσληψης τροφής κ.λπ. (53,04% ). Επίσης, την ίδια περίοδο, 2.524 άτομα απευθύνθηκαν στον Οργανισμό για να λάβουν ψυχολογική στήριξη, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκαν 438 αναφορές για κακοποίηση παιδιών έναντι των 310 που αφορούσαν το Α’ Εξάμηνο του 2020. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που χρήζουν, οποιασδήποτε μορφής, θεραπείας ενώ οι δημόσιοι φορείς παροχής θεραπειών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο των αναγκών. Συγκεκριμένα, το 2020 καταγράφηκαν 126 νέα αιτήματα για θεραπεία παιδιών ενώ στο Α’ εξάμηνο του 2021 έχουν καταγραφεί ήδη 74.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην πρώτη γραμμή ψυχικής στήριξης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές:

Επιπροσθέτως, και σε ό,τι αφορά στον Ελλαδικό χώρο, η επίδραση της πανδημίας εντάθηκε από αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν ριζικά την καθημερινότητα και την ακεραιότητα μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις κλήθηκε να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός με δράσεις παρέμβασης, αποκατάστασης και προαγωγής υγείας. Την ίδια στιγμή «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί ή/και νοσούν ψυχικά, επιστρατεύοντας και αναπροσαρμόζοντας όλες του τις δράσεις στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας τόσο εξ’ αποστάσεως, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056 που έχει διευρυνθεί με τη νέα εφαρμογή Chat 1056,  ενώ παράλληλα έχει  διασυνδεθεί με την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον Κορωνοϊό 10306 όσο και δια ζώσης από α) τα κατά τόπους Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης (σε 15 σημεία της Ελλάδας) αλλά και β) από το Κέντρο Ημέρας του Οργανισμού, «Το Σπίτι του Παιδιού».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ψυχική υγεία:
Το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» του Οργανισμού, μέσω μιας διεπιστημονικής ομάδας αποβλέπει στην προώθηση της θετικής ψυχικής υγείας παιδιών και οικογενειών μέσω παιδοψυχιατρικών εκτιμήσεων αλλά και της θεραπευτικής προσπέλασης παιδιών που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς και τυγχάνουν ολιστικής υποστήριξης από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού. Ακόμη, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες με εθελοντές γιατρούς αλλά και Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, προσφέρουν ιατρική παρακολούθηση, ψυχοκοινωνική στήριξη και φροντίδα, σε πανελλαδική κλίμακα εξυπηρετώντας αποκλεισμένο πληθυσμό λόγω ποικίλων δυσκολιών ή γεωγραφικής απόστασης.

-Ενημερωθείτε για το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού», που λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
https://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-me-provlimata-igeias:to-spiti-tou-paidiou/

-Καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» ή στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων και συμβουλευτείτε τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει το παιδί σας.

-Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε είτε στην Εθνική τηλεφωνική Γραμμή για Παιδιά SOS 1056 είτε στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111 ώστε να συζητήσετε με εξειδικευμένους επαγγελματίες όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε επιστημονικό άρθρο από Κοινωνικό Λειτουργό του Οργανισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

press@hamogelo.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου