Wednesday, 24 April, 2024

Το 50% από τα έσοδα στα παγκάρια θα πηγαίνει για το εφάπαξ των ιερέων!

Από το παγκάρι σε ξωκλήσια και παρεκκλήσια θα προέρχεται το 50% του εφάπαξ των ιερέων που βγαίνουν στη σύνταξη

σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η υπουργική απόφαση του 2009 που προβλέπει ότι το 50% των ακαθάριστων εσόδων των παρεκκλησίων και των εξωκλησιών περιέρχεται στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του μέτρου «με βάση τον κίνδυνο διακοπής καταβολής του εφάπαξ, λόγω της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο (ΤΠΔΥ)».

Ειδικότερα, το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής η πάρεδρος Θεοδώρα Ζιάμου) με την υπ’ αριθμ. 781/2017 απόφασή του απέρριψε την αίτηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων Ηλείας, Χαλκίδας και Γλυφάδας, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η από 9-7-2009 απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, με την οποία καθορίστηκε το ποσοστό επί των ετήσιων ακαθαρίστων εσόδων των ιερών παρεκκλησίων και των εξωκλησιών, που περιέρχεται στον ΤΠΟΕΚΕ του ΤΠΔΥ για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους ασφαλισμένους του, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, ενώ έκρινε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει καμία συνταγματική διάταξη και δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

dimokratianews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου