Thursday, 28 March, 2024

Τραγωδία στο Μάτι: “Όταν έπρεπε να δοθούν οι εντολές, την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς”

Σε μαραθώνιο εξελίσσεται η κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, που εξετάστηκε για 12η συνεδρίαση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στη δίκη για το Μάτι.
Ειδικότερα, ο πραγματογνώμονας, το πόρισμα του οποίου για τα όσα συνέβησαν στο Μάτι ήταν «φωτιά», δέχτηκε ερωτήσεις από τη συνήγορο του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη. Ο κύκλος των ερωτήσεων επαναλαμβάνεται με τον μάρτυρα να επιμένει από την πρώτη μέρα για τη δυνατότητα απομάκρυνσης πολιτών από τις περιοχές της φωτιάς.
«Στις 17:40-17:45 υπάρχει σε βίντεο κόσμος να παρακολουθεί τη φωτιά, είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για μία φωτιά που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Θα μπορούσαν να τους έχουν απομακρύνει και να ενημερώσουν τον κόσμο να φύγει όσο ήταν νωρίς. Όλα έγιναν εκ των υστέρων. Μετά τις επτά που γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών. Όταν έπρεπε να δοθούν οι εντολές, την κρίσιμη δηλαδή ώρα δεν ήταν εκεί κανείς. Όφειλε να πάει ένας ανώτερος να συντονίσει τα πάντα» είπε ο μάρτυρας.
Δικηγόρος: Η παρουσία του αρχηγού στο ΕΣΚΕ δεν καταλύει την ευθύνη των υπαρχηγών επιχειρήσεων;
Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για μια φωτιά. Δεν μπορεί να πηγαίνει από φωτιά σε φωτιά. Γι αυτό κάθεται στο ΕΣΚΕ για να συντονίζει με βάση την πληροφόρηση.
Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα με τη σκυτάλη των ερωτήσεων να πηγαίνει στο συνήγορο του πρώην υπαρχηγού του ΠΣ Βασίλη Ματθαιόπουλου.
Όπως έγραψε το dikastiko.gr, καμία εντολή δεν δόθηκε προς τους Δήμους για απομάκρυνση των πολιτών κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος στη δίκη για το Μάτι, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας πως υπήρχε χρόνος να σωθούν δεκάδες κάτοικοι.
«Δεν δόθηκε η εισήγηση για απομάκρυνση των πολιτών. Οι Δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν την εντολή… Εδώ είναι και Δήμαρχοι να σας πουν αν μπορούσαν να το υλοποιήσουν. Αυτό που έψαξα και βρήκα είναι ότι υπήρχαν σχέδια» είπε ο δικαστικός πραγματογνώμονας που για 11η ημέρα βρέθηκε στο δικαστήριο και κατέθεσε.
Όπως και στις προηγούμενες καταθέσεις του ο πραγματογνώμονας μίλησε για ολιγωρία των Αρχών, απουσία εναέριων μέσων και απόλυτη έλλειψη συντονισμού-στην προηγούμενη παρουσία του στο δικαστήριο είχε μιλήσει για απόλυτο χάος και αλαλούμ.
Ο κ. Λιότσιος απάντησε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και με απόλυτη βεβαιότητα διατύπωσε για πολλοστή φορά την αμετακίνητη θέση του ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής αν γινόταν οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων μέχρι τις 17.30 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, επαναλαμβάνοντας πως αν και υπήρχε πλήρης εικόνα της κατάστασης δεν δόθηκε ποτέ η αναγκαία εισήγηση.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κι ενώ κατέθετε ο κ. Λιότσιος, κάτοικος της περιοχής φώναξε αυτό που δεκάδες άλλοι πολίτες που έχασαν δικούς τους ή τραυματίστηκαν βαριά οι ίδιοι από την καταστροφική πορεία της φωτιάς λένε: «πέντε λεπτά να είχαμε…».
Η παρέμβαση του κατοίκου προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου που του ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα, χωρίς να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Στην συνέχεια η πρόεδρος υπέβαλε ερωτήσεις στον πραγματογνώμονα κ. Λιότσο για αυτό το σκέλος της υπόθεσης που θεωρείται ως ένα από τα βασικά ζητήματα της δίκης…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου