Thursday, 28 March, 2024

Τριήμερη κακοκαιρία: Βροχές και ισχυρά μποφόρ σε όλη τη χώρα, πολύ χιόνι στα ορεινά

Διαδοχικές κακοκαιρίες, με πολλές βροχές και πολύ χιόνι στα ορεινά, θα σαρώσουν στη χώρα τις προσεχείς ημέρες.

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος-διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήδη από τη Δευτέρα κακοκαιρία πλήττει τα δυτικά, με σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στην Ήπειρο.

«Το ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί και σήμερα, με αρκετές βροχές στα δυτικά της χώρας. Από αύριο, ωστόσο, αναμένουμε μια επιδείνωση από τα βορειοδυτικά και τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στα δυτικά και τα βόρεια -κυρίως Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, από το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή η κακοκαιρία θα επεκταθεί και «θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας καθώς το μέτωπο θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να δούμε βροχές σε όλη σχεδόν τη χώρα, συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής».

Λαγουβάρδος στο iefimerida: Νέα κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο. Με βροχές και το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας

Ο καιρός θα παραμείνει βροχερός και τις επόμενες ημέρες. Ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτιμά ότι «την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι βροχές, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όμως το Σάββατο, από το πρωί, θα κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κύμα κακοκαιρίας. Αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα προκαλέσει βροχές σε δυτική και βόρεια Ελλάδα, όμως στη συνέχεια θα κινηθεί ανατολικά και θα φέρει ξανά βροχές στην Αττική» προσθέτει. Η εκτίμηση του meteo.gr, όπως λέει, είναι ότι «σε περιοχές της Ηπείρου, η συνολική βροχή αυτή την εβδομάδα και μέχρι το τέλος της, θα ξεπεράσει τοπικά τα 600mm έως 700mm». Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο του Αστεροσκοπείου, η προοπτική του καιρού δείχνει ότι αυτό το βροχερό μοτίβο μπορεί να συνεχιστεί και την Κυριακή, καθώς και τη Δευτέρα.

Επιτέλους χιόνια. Πού αναμένονται

Πέρα από τις βροχές, κατ’ αυτό το διάστημα αναμένεται να δούμε και τις πρώτες μεγάλες χιονοπτώσεις.

«Οι νοτιάδες θα επιμείνουν και αυτό είναι κάτι που ευνοεί τις χιονοπτώσεις. Αναμένουμε πολλά χιόνια, αλλά στα ορεινά. Τα είχαμε ανάγκη καθώς φέτος, μέχρι αυτή τη στιγμή, είχαμε ελάχιστη χιονόστρωση» σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει:

«Πέρα από τα ορεινά ίσως δούμε χιόνια και σε υψόμετρα κοντά στα 1.000 μέτρα την Παρασκευή προς Σάββατο και το Σάββατο λίγο χαμηλότερα από τα 1.000 μέτρα, σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα στο Σάββατο, υπάρχει πιθανότητα να δούμε χιόνια και σε κάποιες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, όπως η Φλώρινα. Όμως οι θερμοκρασίες θα είναι οριακές και ενδέχεται να εξελιχθεί με χιονόνερο». Την ίδια στιγμή, πάντως, σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, ο Κώστας Λαγουβάρδος τονίζει ότι «λόγω νοτιάδων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, έως και 8 με 9 βαθμούς πάνω από τα κανονικά. Ενδεικτικά, στη Φλώρινα, στα μέσα Ιανουαρίου η μέγιστη είναι κοντά στους 5 βαθμούς. Όμως την Τετάρτη και την Πέμπτη θα φτάσει τους 14, και θα υποχωρήσει από την Παρασκευή και μετά».

Έρχεται μετεωρολογική «βόμβα»;

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, κάνει λόγο «μετεωρολογική βόμβα» προβλέπονται κακοκαιρία θα επιφέρει χιόνια, ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη αναφέρει συγκεκριμένα:

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Πολικές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα θα φτάσουν μέχρι και την Ιταλία όπου εκεί καθώς θα συγκρουστούν με θερμότερες και υγρότερες από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να σχηματίσουν αυτό που στην Μετεωρολογία ονομάζουμε “Μετεωρολογική βόμβα”, δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει με πολύ γρήγορο ρυθμό. Στον πρώτο χάρτη μας επισημαίνουμε με ένα πλαίσιο την περιοχή όπου θα λάβει χώρα αυτή η εκρηκτική κυκλονογέννεση. Καθώς αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα μας το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια στα βουνά μας αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις στη δυτική Μακεδονία, καθώς και τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες. Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα ενώ τέλος ακολουθεί βίντεο στα σχόλια με την πορεία – εξέλιξη των βροχοπτώσεων όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα αναμένουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της χώρας μας θα κυριαρχούν οι υψηλές θερμοκρασίες με τους νοτιάδες να μεταφέρουν και αφρικανική σκόνη όπου για παράδειγμα στην Αθήνα θα συναντάμε θερμοκρασίες κατά 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον μήνα που διανύουμε η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα είναι περίπου οι 12 με 13 βαθμοί και θα βρισκόμαστε κοντά στους 20°. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και σε όλους!

Για «γερή» κατεβασιά κρύου προειδοποιεί ο Αρναούτογλου

Για αλλαγή στο σκηνικό του καιρού που θα ξεκινήσει σταδιακά από την Πέμπτη (19/1) μίλησε και ο Σάκης Αρναούτογλου, καθώς, όπως είπε, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται σε δύο περιοχές της χώρας, σε υψόμετρο μικρότερο και από τα 1.000 μέτρα. Ωστόσο, ένα φυσικό τείχος που διαθέτει η Ελλάδα είναι αυτό που θα εμποδίσει την επέκταση των φαινομένων και στην υπόλοιπη χώρα, που κατά κύριο λόγο θα έχουν σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, λόγω νοτιάδων.

Η αλλαγή του καιρού σε αυτές τις περιοχές οφείλεται στο ψυχρό σύστημα που έρχεται από τα δυτικά, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Ωστόσο, μια πιο ισχυρή «εισβολή» κρύου, αυτήν τη φορά από τα βορειοανατολικά, θα επηρεάσει τη χώρα σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά αναμένεται αργότερα μέσα στον μήνα, περίπου στις 25 με 26 Ιανουαρίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου