Thursday, 28 March, 2024

Τσίπρας, Σουλτς και Αβραμόπουλος στην πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα

Με φόντο τη γνωστή πλέον φωτογραφία των γιαγιάδων της Μυτιλήνης έγιναν, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, κατά τη διάρκεια της συμβολικής τελετής μετά την αναχώρηση τριάντα Σύρων και Ιρακινών προσφύγων, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ.

Πρόκειται για δύο οικογένειες Ιρακινών και τέσσερις οικογένειες από τη Συρία. Ανάμεσα στους πρόσφυγες που έφυγαν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ήταν μια έγκυος και δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η επιλογή τους έγινε με βάση κριτήρια για την «ευαλωτότητα», σε συνεργασία της Ύπατης Αρμοστίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες έμειναν στον Ελαιώνα, κάποιοι δε εξ αυτών είχαν φτάσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Λέσβο.

Όταν οι πρόσφυγες φτάσουν στο Λουξεμβούργο θα μείνουν σε ειδικό χώρο για 48 ώρες μέχρι να εξεταστούν οι φάκελοί τους, στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε σπίτια πλήρως εξοπλισμένα και θα καλύπτεται η σίτισή τους, ενώ θα έχουν τη συνδρομή κοινωνικών υπηρεσιών.

Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία του relocation. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, για το Λουξεμβούργο, διακινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περνώντας “δια πυρός και σιδήρου”. Σήμερα, όμως, κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συμβολικής τελετής στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, αμέσως μετά την αναχώρηση Σύρων και Ιρακινών προσφύγων, στην οποία παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν ‘Ασελμπορν, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Έχουμε επίγνωση ότι οι 30 πρόσφυγες είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στους χιλιάδες που επιζητούν την ελπίδα. Θέλουμε, αυτή η διαδικασία να γίνει ρυάκι και ποτάμι αλληλεγγύης, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αισθανθήκαμε ευτυχείς που είδαμε σήμερα το ζεστό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, αισθανθήκαμε αγαλλίαση, αλλά και μεγάλη ευθύνη, να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι είναι κοινή η ευθύνη να σταματήσει αυτό το δράμα.

Κάλεσε, επίσης, όλες τις πλευρές να μην ξεχνούν ότι πόρτα εισόδου των προσφυγικών ροών είναι η γειτονική Τουρκία και γι αυτό απαιτείται συνεργασία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινάει από εκεί, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της απώλειας ζωών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν ‘Ασελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. ‘Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

‘Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρεπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου