Wednesday, 24 April, 2024

Υπό διάλυση οι Πολεοδομίες από την αποχή των μηχανικών. Αγωγή Βορίδη

Την υπό διάλυση των Υπηρεσιών Δόμησης όλης της χώρας καταγγέλλουν οι μηχανικοί του δημοσίου οι οποίοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, σήμερα αναμένεται η απόφαση από τα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων για το αν θα κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η εικοσαήμερη απεργία που κήρυξαν τρεις Ομοσπονδίες μετά την αγωγή που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι τρεις ομοσπονδίες-ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα)-που ανακοίνωσαν την αποχή αλλά και την πανελλαδική στάση εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των πολεοδομιών στους μισούς δήμους της χώρας η οποία έχει «χτυπήσει κόκκινο». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει, από τους 332 Δήμους της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) ενώ οι 164 (49%) δεν έχουν. Παράλληλα, από τις 168 υπηρεσίες, οι 16 λειτουργούν μερικώς καθώς το 10% λαμβάνει υποστήριξη από άλλες Υ.ΔΟΜ ενώ σε τέσσερις δήμους δεν υπάρχει κανένας μηχανικός ή μόνο ένας σε 28 δήμους.

Ακόμη, από τις Υ.ΔΟΜ απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δε διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δε διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δε διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δε διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

Την οργή της για την τραγική κατάσταση που επικρατεί πλέον στις Πολεοδομίες εξέφρασε στο ThessToday.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών ΤΕ Δημοσίων Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Π.Α.Σ) Αφεντούλα Έφη Παπαλεξίου τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες δόμησης καταρρέουν. «Δώδεκα χρόνια μετά το πρόγραμμα «Καλλικράτης», η μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης από τις Νομαρχίες στους Δήμους απέτυχε. Οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν και τα προβλήματα διογκώθηκαν. Δεν υπήρχαν οι προδιαγραφές και τα κριτήρια για να γίνει αυτή η μεταφορά. Δεν προβλέφθηκε το προσωπικό με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή υποστελέχωση. Η πλειοψηφία των μηχανικών πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του δημοσίου καθώς προστίθενται συνεχώς νέες αρμοδιότητες και ασφυκτικές προθεσμίες», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, σε κάθε δήμο θα έπρεπε να υπάρχει και μια Πολεοδομία. Αντιθέτως, 33 δήμοι με πάνω από 25.000 κατοίκους δεν διαθέτουν υπηρεσίες δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων.

Ανάγκη για άμεση στελέχωση

Ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2017 ζητάει να στελεχωθούν επειγόντως οι πολεοδομίες καθώς θεωρεί ότι παραβιάζονται λόγω της υποστελέχωσης και του τρόπου λειτουργίας, οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής Διοίκησης. Την ίδια στάση έχουν και οι μηχανικοί του δημοσίου οι οποίοι ζητούν τα αυτονόητα. «Επαρκή στελέχωση, άμεσες αυξήσεις για να δοθούν κίνητρα, τακτοποίηση του τρόπου λειτουργίας, ένα στρατηγικό σχεδιασμό, εξοπλισμό, την κατάργηση νομικού πλαισίου που αναθέτει τις αρμοδιότητες σε ιδιώτες, ζητάμε με την απεργία που έχουμε κηρύξει. Διεκδικούμε δηλαδή Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει», τόνισε η κα Παπαλεξίου.

Με αγωγή απαντά ο Βορίδης

Δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου