Thursday, 28 March, 2024

Φυλάκιο Έβρου: Οι κάτοικοι μαζεύουν χρήματα για να χτίσουν Ναό-αντίγραφο της Αγιάς Σοφιάς

Οι κάτοικοι από την περασμένη άνοιξη έχουν αποφασίσει να χτίσουν μια εκκλησία, στο πρότυπο της Αγιάς Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης

σε κλίμακα 1:10, προκειμένου έτσι να διαμαρτυρηθούν στην επέκταση δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούν στο χωριό. Για την ανέγερση του ναού θα χρειαστούν πάνω από 60.000 ευρώ.
Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι κάτοικοι στο χωριό Φυλάκιο Έβρου τον αγώνα τους για να χτίσουν μια εκκλησία απέναντι από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών.
Τον περασμένο Μάρτιο ένας κάτοικος του Φυλακίου ο 75χρονος Κώστας Σωτηρόπουλος προχώρησε στην παραχώρηση ενός αγροτεμαχίου του, έκτασης έξι στρεμμάτων-βρίσκεται μεταξύ των 33 που ενοικιάστηκαν από το κράτος για να επεκταθεί το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ- προκειμένου να ανεγερθεί η εκκλησία.
O κ. Σωτηρόπουλος σε δηλώσεις του τον Απρίλιο του 2021 στο Sputnik είχε εξηγήσει τους λόγους της παραχώρησης του αγροτεμαχίου. «Ζω εδώ χρόνια. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει μετανάστες και θα τους αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στο χωριό μας. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε και οι αρμόδιοι με πλησίασαν πολλές φορές για να δώσω (σ.σ. το αγροτεμάχιο). Τους είπα ότι δεν θα τους το δώσω και θα το παραχωρήσω δωρεά στην Εκκλησία να κάνουμε έναν Ναό» είχε αναφέρει.
Οι κάτοικοι του Φυλακίου Έβρου που απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ανέγερση του ναού ενώ υπολογίζεται όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του Φυλάκιου, Χρήστος Τυρμπάκης ότι θα χρειαστούν από 60.000 ως 80.000 ευρώ.
Το ποσό είναι μεγάλο για τους κατοίκους του μικρού χωριού των περίπου 300 κατοίκων που θα συνεισφέρουν από το υστέρημά τους, ωστόσο αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλακίου νομού Έβρου- Η Αγία Σοφία» προκειμένου να ζητήσουν τη βοήθεια του κόσμου για να μαζέψουν τα χρήματα.
«Κατορθώσαμε μετά από αρκετή διαδικασία γιατί είναι χρονοβόρα λόγω γραφειοκρατίας να ανοίξουμε ως σύλλογος -αφού αποκτήσαμε και ΑΦΜ- έναν τραπεζικό λογαριασμό. Από τις τέσσερις τράπεζες που είχαμε κάνει αίτημα καταφέραμε και ανοίξαμε λογαριασμό σε μία. Έχουμε αναρτήσει τον τραπεζικό λογαριασμό στη σελίδα του Φυλάκιου στο Facebook όποιος επιθυμεί να καταθέσει ένα ποσό» είπε ο πρόεδρος του χωριού.
Μάλιστα όπως ανέφερε «ήδη αρκετοί είναι αυτοί που έχουν καταθέσει ποσά» για να αρχίσει η ανέγερση του ναού.
Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας θα είναι όμοια με της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, μικρότερη βέβαια σε διαστάσεις, σε μια κλίμακα 1 προς 10 (1:10), με τους κατοίκους να υπολογίζουν ότι θα είναι περίπου 70 τετραγωνικά μέτρα.
Όσον αφορά τα έργα επέκτασης στις δομές των μεταναστών και προσφύγων η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει στην επέκταση του ΚΥΤ αλλά στη συνέχεια είχε ανακοινώσει την επέκταστη του Προαναχωρησιακού Κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ).
Προς το παρόν όπως ειπε ο κ. Τυρμπάκης δεν έχει γίνει κανένα έργο στην έκταση των 33 στρεμμάτων που είχαν ενοικιαστεί. «Με τα νέα δεδομένα που έχουν ανακοινώσει (σ.σ. εννοεί την κυβέρνηση) μιλάμε για μια τρίτη δομή -δηλαδή ούτε προέκταση, ούτε επέκταση- βρίσκεται σε άλλο χώρο και θα επικοινωνεί με τις άλλες δομές με τούνελ» κατέληξε ο κ. Τυρμπάκης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου