Friday, 29 March, 2024

Φυσικοί και μαθηματικοί προς Φίλη: Σεβαστείτε αυτούς που σπούδασαν

Tην αντίδραση μαθηματικών και φυσικών προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, με τους εκπαιδευτικούς να δηλώνουν έκπληκτοι από τα σχόλια του υπουργού και ζητούν από το Νίκο Φίλη να σεβαστεί τις σπουδές τους

Σε ημερίδα τεχνικής εκπαίδευσης, ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι υπάρχει μια «περιχαράκωση» αντικειμένων στην εκπαίδευση. «Από τη δική μου μαθητική και φοιτητική εμπειρία, οι καλύτεροι και οι καλύτερες του θετικού τμήματος συνέχιζαν τις σπουδές τους στα Πολυτεχνεία…» ανέφερε ο κ. Φίλης, και συνέχισε: «Ήξεραν καλή Φυσική και καλά Μαθηματικά αλλά δεν μπορούσαν να διδάξουν Μαθηματικά και Φυσική στη Τεχνική Εκπαίδευση. Προκύπτει ένα ερώτημα, γιατί περιχαρακώνουμε τα αντικείμενα; Χρειάζεται κάποια διδακτική μόρφωση νωρίτερα; Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους, φυσικούς και μαθηματικούς. Τότε να το κάνουμε».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την ενόχληση τόσο των μαθηματικών όσο και των φυσικών. «Θα πρέπει να αποφεύγεται από το δημόσιο λόγο η επανάληψη στερεότυπων αντιλήψεων, είτε ελιτιστικής κατεύθυνσης (οι “καλύτεροι” πηγαίνουν στα Πολυτεχνεία), είτε ισοπεδωτικής κατεύθυνσης (“και ο μηχανικός ξέρει μαθηματικά, άρα θα μπορούσε και να διδάσκει στο σχολείο”). Ιδιαίτερα στις παραμονές των εξετάσεων, όπου τα μαθηματικά έχουν κεντρικό ρόλο και βαρύτητα στις επιλογές των υποψηφίων» αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, και συμπληρώνει: «Η διδασκαλία και μάθηση των Μαθηματικών δεν μπορεί να είναι ούτε προϊόν τεχνικής μαθητείας, ούτε διεκπεραίωση μια ασκησιολογίας. Είναι ένα πολύπλοκο έργο σε όλες τις ηλικίες και συνθήκες εκπαίδευσης, με διακριτούς στόχους και μεθοδολογικές ιδιαιτερότητες ανάμεσα στην προσχολική, στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια και στην τεχνική εκπαίδευση».
Τη δική τους απάντηση έδωσαν στον υπουργό μέσω ανακοίνωσης και οι φυσικοί. «Με έκπληξη διαβάσαμε μέσω του τύπου τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι οι πάντες μπορούν να διδάξουν τα πάντα» αναφέρει η ανακοίνωση, που τιτλοφορείται «Όχι πια Φυσική… μόνο Parking!».
«Η Ε.Ε.Φ. θεωρεί εξαιρετικά προσβλητικές τις απόψεις του κυρίου Φίλη για την ποιότητα και τις δυνατότητες όσων έχουν σπουδάσει στις Φυσικομαθηματικές σχολές και τις αντιπαρέρχεται ως ανάξιες σχολιασμού. Αρκεί να δει μόνο κάποιος ότι πέρυσι ο πρώτος των πρώτων εισήχθη στο Φυσικό της Αθήνας! Εκτιμούμε ότι τέτοιες ιδέες και προτάσεις για το “ποιος μπορεί να διδάξει Φυσική” είναι καθαρά προσωπικές, περιορίζονται στην ικανοποίηση του ακροατηρίου μιας ημερίδας και δεν εκφράζουν την κυβέρνηση» γράφει η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, και συνεχίζει: ««Στις κοινωνίες που βρίσκονται εν μέσω κρίσης, η Παιδεία είναι η μέγιστη επένδυση και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με κοντόφθαλμα και λογιστικά κριτήρια, που θα στερήσουν από τα παιδιά της τις προοπτικές τους. Ας σεβαστούμε όλοι μας τον πολύπαθο χώρο της Εκπαίδευσης. Ας σταματήσει το υπουργείο την απορρύθμιση της Εκπαίδευσης, ας σεβαστεί τους ανθρώπους που σπούδασαν και υπηρετούν την Εκπαίδευση. Είναι κρίμα να μεταφέρεται το κλίμα ανασφάλειας, που η κοινωνία βιώνει, μέσα στο σχολικό περιβάλλον».

Φυσικοί και μαθηματικοί προς Φίλη: Σεβαστείτε αυτούς που σπούδασαν

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου