Friday, 19 April, 2024

Φόβοι για κύμα λουκέτων στα φροντιστήρια με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%

Την απόσυρση της διάταξης για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα, ζητούν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι φοβούνται νέο κύμα λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας αν αυτή εφαρμοστεί (μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες τους δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ).

Όπως επισημαίνουν, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες, καθώς πιέζονται τόσο από την οικονομική κρίση (που μεταξύ άλλων έχει οδηγήσει σε μειώσεις διδάκτρων κατά 30%-50%), όσο και από τα “μαύρα” ιδιαίτερα (χωρίς απόδειξη), τα οποία υπολογίζεται ότι πραγματοποιούν συγκρίσιμο τζίρο με αυτόν των νόμιμων φροντιστηρίων! Γνωστοποιούν δε ότι δεν αποκλείεται να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς “η επιβολή του ΦΠΑ σε φορείς παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες”.
Πάντως, την τελευταία στιγμή εντάχθηκαν στον ΦΠΑ του 23% και τα ιδιωτικά σχολεία που είχαν μείνει εκτός.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και Εισαγωγικών Εξετάσεων Ανώτατων Σχολών, Κ. Αθανασιάδης τόνισε στον ‘’Λόγο’’ αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχαν τα Σωματεία των φροντιστών πανελλαδικά στην Αθήνα με στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ότι: «Ενημερώσαμε τους πάντες. Σ’ αυτή τη φάση δε θα πάρουν πίσω την απόφαση για την επιβάρυνση του ΦΠΑ. Ειπώθηκε ότι ίσως γίνουν κάποιες αλλαγές στο επόμενο τρίμηνο… Η αιχμή του δόρατος είναι η μέση ελληνική οικογένεια που δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ήδη από τις μέχρι τώρα εγγραφές διαπιστώνουμε μία πτώση του 5%».

Στα 400 εκατ. ευρώ τα “μαύρα” ιδιαίτερα
Την ίδια στιγμή, αφήνεται ανενόχλητη η παραοικονομία στον κλάδο, η οποία “ανθεί”. Ενδεικτικά, βάσει μετρήσεων του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑνΕΠ) της ΓΣΕΕ, στην υποστηρικτική διδασκαλία στην Ελλάδα διατίθεται περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, 600 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στις νόμιμες δομές (που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ “μετατρέπονται” σε αδήλωτες “μαύρες” αμοιβές, τις οποίες λαμβάνουν ακόμη και καθηγητές της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί (σε ποσοστό 15%-20%).

«Μας υποχρεώνουν να γίνουμε καταναγκαστικοί εισπράκτορες του κράτους»

Η τελική οικονομική επιβάρυνση φαίνεται πως θα αφορά τους πελάτες-γονείς. «Δεν είναι δυνατόν οι ιδιοκτήτες να απορροφήσουν τον ΦΠΑ» είπε στον ‘’Λόγο της Πέλλας’’ ο διευθυντής του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής Lexicon school’’ στα Γιαννιτσά Κ. Κουσινόβαλης, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα φροντιστήρια είναι μικρά και δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτή την επιβάρυνση. «Τόσα χρόνια αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των νοικοκυριών ελπίζοντας απλά να επιβιώσουμε και να επιμεριστούμε το πρόβλημα των γονέων. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχουμε αλλάξει τις τιμές εδώ και 6-7 χρόνια». Η αδυναμία απορρόφησης του ΦΠΑ από τους ιδιοκτήτες θα οδηγήσει σε αυξημένα δίδακτρα, κάτι που με τη σειρά του ίσως οδηγήσει τους γονείς στο να αναζητήσουν άλλες λύσεις.
«Εμμέσως πλην σαφώς, με αυτόν τον τρόπο προωθούν τη μαύρη αγορά στην εκπαίδευση» υποστήριξε ο κ. Κουσινόβαλης.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα επιβαρυνθεί τον ΦΠΑ. Αν δηλαδή την επιβαρυνθεί το φροντιστήριο, ο γονέας ή μισό μισό. Τα πράγματα είναι δύσκολα, το νομοσχέδιο ήταν βιαστικό, χωρίς προσχέδιο, δε συμφέρει σε κανέναν και κυρίως στις χαμηλές οικονομικά τάξεις. Όταν έχουμε ήδη ΦΠΑ 35% συν το 23% τώρα, συν το φόρο στο τέλος της χρονιάς συν το 100% της προκαταβολής για την επόμενη χρονιά… ζήτημα ποιος θα επιβιώσει» κατέληξε ο κ. Κουσινόβαλης σχολιάζοντας ότι αν υπήρχε ένα ειδικό καθεστώς και για αυτούς που κάνουν ιδιαίτερα και δεν φορολογούνται- στην ουσία δεν τους αγγίζει κανείς- ίσως να ήταν αλλίως τα πράγματα.
“Αντί ν’ ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα θα κλείσουν τα ανοιχτά”
“Αντί ν’ ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα θα κλείσουν τα ανοιχτά”, σημειώνουν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, που πανελλαδικά λειτουργούν 2.500 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στα οποία απασχολούνται περίπου 20.000 καθηγητές. Περίπου 140.000 μαθητές πανελλαδικά (το 70% εκείνων της Γ’ Λυκείου, το 55% της Β’ και το 20%-25% της Α’) υπολογίζεται ότι “πηγαίνουν φροντιστήριο”, ενώ περίπου επτά στους δέκα μαθητές της τρίτης δημοτικού έως τρίτης γυμνασίου παρακολουθούν μαθήματα σε κέντρα ξένων γλωσσών.
Χ.Π.

Φόβοι για κύμα λουκέτων στα φροντιστήρια με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου