Saturday, 20 April, 2024

Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο – “Θα απολογούμαι γιατί επέλεξε ο Χάρος να τους πάρει”;

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για γηροκομείο στα Χανιά με τους δεκάδες ύποπτους
θανάτους ηλικιωμένων. Η έρευνα συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες του “Τούνελ”, στα γραφεία της Ασφάλειας Χανίων φτάνουν νέες καταγγελίες από οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στο γηροκομείο. Ανοίγουν και άλλοι φάκελοι προηγούμενων ετών και εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη μίλησε η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, Χρυσή Λιονάκη, η οποία απάντησε για τους θανάτους των ηλικιωμένων, ενώ αναφέρθηκε και στους πρώην υπαλλήλους που στράφηκαν εναντίον της. «Στη συγκεκριμένη μήνυση κατέθεσαν ως μάρτυρες δύο πρώην εργαζόμενοι, οι οποίοι αναμείχτηκαν στην πορεία. Δεν είπαν ποτέ στην κατάθεσή τους ότι κακοποιώ τους ηλικιωμένους, τους κακομεταχειρίζομαι, τους αφήνω άπλυτους, απεριποίητους, ότι κλέβω δόντια και περιουσίες. Αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι είχα ελλείψεις.», είπε.

Παραδέχεται πως τα βράδια μόνο ένας υπάλληλος ήταν υπεύθυνος για σχεδόν 50 ανθρώπους και πως στον οίκο ευγηρίας εργάζονται και ανειδίκευτοι, αλλά μόνο για να ταΐζουν, να κάνουν μπάνιο και να προσέχουν τους γέροντες. Όσο για τον μεγάλο αριθμό νεκρών, είπε πως πρόκειται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που πήγαν στη μονάδα σε προθανάτιο στάδιο. «Θα απολογούμαι εγώ γιατί επέλεξε ο Χάρος να τους πάρει; Είναι παράλογο.» σχολίασε.

Όσον αφορά στην αιτία θανάτου των ασθενών και στον γιατρό του γηροκομείου που έχει «εξαφανιστεί», απάντησε: «Δεν θέλει να μιλήσει ο γιατρός γιατί είναι χαμηλών τόνων. Το 60 με 65% των γιατρών δε γράφουν υποκείμενα νοσήματα, γράφουν κατευθείαν ανακοπή. Είναι λάθος, αλλά δε μπορούμε να καταδικάσουμε έναν γιατρό γι’ αυτό», πρόσθεσε.
«Η εγκατάλειψη έστειλε τη μητέρα μου στο θάνατο…».

Στην εκπομπή μίλησε και η κόρη ηλικιωμένης που πέθανε από την «αδιαφορία και εγκατάλειψη». «Πειστήκαμε όταν είδαμε τις ωραίες φωτογραφίες του γηροκομείου στο διαδίκτυο, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως ήταν το τυράκι για τη φάκα. Η μητέρα μου πριν μπει στο γηροκομείο περπατούσε και έπαιρνε μόνο φάρμακα για διαβητικούς. Επειδή ανησυχούσα στην πορεία για την κατάστασή της, άφησα την οικογένειά μου στην Αθήνα και πήγα να μείνω στα Χανιά ώστε να βρίσκομαι κοντά της. Δυστυχώς, η φροντίδα που έδειχναν ήταν αναπηρικό καρότσι, καθετήρας και ένα άτομο δεμένο σε μία καρέκλα», ανέφερε. Όπως είπε, η μητέρα της ξαφνικά δεν μπορούσε να σηκώσει ούτε το κεφάλι της και έπεφτε κάτω. Είχε ήδη υποτροπιάσει, ενώ οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έλεγαν πως ήταν μια χαρά. «Πήγα αμέσως αεροπορικώς στα Χανιά. Με περίμενε και ένιωσα το τελευταίο της χάδι. Μας κυνηγάνε τα αναπάντητα γιατί…», τόνισε, ζητώντας να βγει στο φως η αλήθεια. 

Στην εκπομπή μίλησε και η δικηγόρος και συγγενής τρόφιμου, που έχασε τη ζωή του. Ήταν εκείνη που κατέθεσε μήνυση κατά του γηροκομείο, όταν πέθανε ο πατέρας της, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. «Στον τελευταίο έλεγχο που έγινε, οι Αρχές ανέφεραν πως δεν προέκυψε κάτι μεμπτό σε βάρος του οίκου ευγηρίας. Ωστόσο βρέθηκαν πενήντα πέντε ηλικιωμένοι να εποπτεύονται από μία και μόνο υπάλληλο, ενώ κάποιοι ήταν κλειδωμένοι, χωρίς να τους ελέγχει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Παπαδάκη.

Τι λένε εργαζόμενοι

Εργαζόμενη στο γηροκομείο λέει πως αν είχε αντιληφθεί κάτι, δεν θα παρέμενε τόσα χρόνια στον οίκο ευγηρίας, ενώ διερωτάται για ποιον λόγο κάποιοι βγήκαν τώρα για να μιλήσουν. «Αν βλέπανε κάποια πράγματα τότε, γιατί δε μίλησαν; Τώρα δε φοβούνται»;

Όταν ρωτήθηκε για τους δεκάδες θανάτους με αιτιολογία την ανακοπή καρδιάς, απάντησε: «Σκεφτείτε ότι είναι όλοι 90-95 χρονών. Μας τους έφερναν εδώ έτοιμους για να φύγουν.»

Πηγή: anikolouli.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου