Friday, 29 March, 2024

Χαρδαλιάς από Εύβοια: Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς

Πέντε νεκρούς και δύο αγνοουμένους από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του

στους δημοσιογράφους από το Βασιλικό Ευβοίας. «Είναι τεράστια η καταστροφή, ειδικά στο Λήλαντα» σημείωσε.  «Ξέραμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, το είχαμε υπολογίσει με λιγότερα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί πάνω από 500 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά σε ένα εξάωρο, όταν στη Μάνδρα είχαν πέσει 272 χιλιοστά βροχής. Όπως επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. «Σήμερα σωθήκαν πολλές ζωές, οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν… Είμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει, κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν… Από την πρώτη στιγμή όλοι είμαστε στις πληγείσες περιοχές για να αποφύγουμε τα μοιραία» επισήμανε. «Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια»… «Υπάρχει πρωτοβουλία και συνεργασία με την περιφέρεια και τα υπουργεία για βοήθεια και αλληλεγγύη στους πληγέντες. Από αύριο θα ξεκινήσει το δύσκολο έργο της καταγραφής για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα οι ζημιές». Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει στέγαση και φροντίδα για τους πληγέντες που δεν έχουν κατοικία. «Είναι άλλη μια μεγάλη απόδειξη, ο σεβασμός στο περιβάλλον… Οι πυρκαγιές φέρνουν πλημμύρες και οι πλημμύρες δημιουργούν ζητήματα. Θωρακίζουμε αυτό το χρόνο τις περιοχές μας σε συνεργασία με τους δημάρχους» είπε. 

Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε στο δημαρχείο Βασιλικού όπου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

 

skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου