Thursday, 28 March, 2024

Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό – Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τις γιορτές προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Πέτσας είπε πως είναι «δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή “χαλαρή” θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει το μερικό άνοιγμα θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Όπως είπε, «το ολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα, μετά θα δούμε τι θα ανοίξει».

«Οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση», ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, όπως είπε. «Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις από την κυβέρνηση και την επιτροπή: «Εξετάζουμε πολλούς δείκτες, όχι μόνο τα κρούσματα, αλλά και σε τι κατάσταση είναι το ΕΣΥ. Πρέπει να σταθμιστεί ο δείκτης θετικότητας που βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Το Rt επίσης πέφτει πιο αργά, κάτι που δείχνει γιατί τα κρούσματα δεν έχουν πέσει όσο θα περιμέναμε. Θετικό είναι ότι υπάρχουν πιο πολλές ελεύθερες κλίνες, όμως, δυστυχώς, οι ΜΕΘ γεμίζουν», συνέχισε.

Για το τι δεν πήγε βάσει προβλέψεων, σημείωσε: «Στη Βόρεια Ελλάδα είδαμε στοιχεία με εισόδους και εξόδους από τη χώρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις». Ερωτηθείς για το αν η επιτροπή είχε εισηγηθεί πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Μόνο ο κ. Βατόπουλος είχε εισηγηθεί πιο σκληρά μέτρα. Η λήψη των μέτρων είναι σε κατάλληλο επίπεδο. Τα μέτρα που λάβαμε είναι αυτά που πρότεινε η επιτροπή στην πλειοψηφία της». «Αναμένουμε τα εμβόλια τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου»
Για τα εμβόλια είπε πως «οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν μετά την προετοιμασία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων, για να εμβολιάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες τον μήνα. Αναμένουμε τα εμβόλια τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, περιμένουμε τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ», συμπλήρωσε.

«Έχουμε εξασφαλίσει 25.000.000 εμβόλια. Δεδομένου ότι υπάρχουν δύο δόσεις για κάθε πολίτη, υπερκαλύπτεται ο εμβολιασμός για κάθε πολίτη για το εμβόλιο, που θα είναι προαιρετικό, όχι υποχρεωτικό. Ο εμβολιασμός θα γίνει με προτεραιοποίηση και θα έχουμε ειδική εκστρατεία για να πειστούν όσοι έχουν επιφυλάξεις, στην οποία θα μετέχουν επιφανείς πολίτες. Αυτό που έχει σημασία να ξέρει ο πολίτης είναι ότι δεν θα λείψει κανένα εμβόλιο για πολίτη που θα ζητήσει να το κάνει», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου