Saturday, 20 April, 2024

Χρ. Στυλιανίδης: Ο εξαιρετικός συντονισμός στην Εύβοια έσωσε ζωές

Στον εξαιρετικό συντονισμό των αρμόδιων φορέων χάρις στον οποίον σώθηκαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αναφέρθηκε εμφατικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης

κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στυλιανίδης: Μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ
Μετά τη συνάντηση που είχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο κ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι με βάση την εμπειρία του ως επίτροπος και τις δασικές πυρκαγιές που αντιμετώπισε σε πολλές περιοχές, η κατάσταση στην Εύβοια ήταν πάρα πολύ δύσκολη και συνεχίζει να είναι δύσκολη.
Ο κ. Στυλιανίδης εξήρε τον τρόπο με τον οποίο συντονίστηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης και στάθηκε σε τρία βασικά σημεία.
Πρώτο ότι χάρη του εξαιρετικού, όπως είπε συντονισμού, αποφεύχθηκε η απώλεια ανθρώπινης ζωής. “Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγραφεί και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αρμόδιους και κυρίως στους πραγματικούς ήρωες που δρουν στο έδαφος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Το δεύτερο που τόνισε είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επισημαίνοντας ότι έγινε εφικτή η ενεργοποίηση του προγράμματος rescEU και ως αποτέλεσμα έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα το πρώτο ιταλικό πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ έρχεται και το δεύτερο. Σύντομα θα φτάσει στην Ελλάδα και ένα αεροσκάφος από την Ισπανία, ενώ συνεδριάζει και η Κροατία για το εάν θα στείλει δύο αεροσκάφη, καθώς αντιμετωπίζει και η ίδια υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιά.
“Με δεδομένο τις μεγάλες φωτιές στα Κανάρια Νησιά μεγάλος όγκος διοχετεύτηκε εκεί, ωστόσο έχουμε μία παρουσία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είμαι σε συνεχή επαφή και με άλλες χώρες εάν χρειαστεί και με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αν μπορέσουμε να την επεκτείνουν”, είπε ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι πλέον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι κάτι το χειροπιαστό.
Το τρίτο σημείο που αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος είναι ότι επανειλημμένα τονίζουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι πρόληψη και προετοιμασία για να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές που σημειώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. “Χρειάζεται πάση θυσία, εκτός από την αύξηση των επιχειρησιακών μέσων, να δούμε και την πρόληψη και την προετοιμασία”, τόνισε ο επίτροπος.
Ο κ. Στυλιανίδης συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Χθες το απόγευμα, επιστρέφοντας εσπευσμένα από την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τo Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ηγεσία και τα στελέχη της Πυροσβεστικής, για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, ιδιαίτερα για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια.
Στη δήλωσή του εξερχόμενος της σύσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι “το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Από εκεί και πέρα γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ότι μπορεί να γίνει”. Υπογράμμισε ότι “έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και θέλω να πιστεύω ότι και με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα” και προσέθεσε: “Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη, ένα μεγάλο αγώνα κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και θα ήθελα και εδώ από το Συντονιστικό Κέντρο να επαναλάβω και να ζητήσω από τους πολίτες να ακούνε πάντα τις εντολές, τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια – μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα – να ενημερώνει επίσημα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο όλων των πυρκαγιών. Ξέρω πολύ καλά ότι οι πυροσβέστες μας – ειδικά τις τελευταίες πέντε ημέρες – σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν δώσει τον εαυτό τους σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και του θαυμασμού ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για το έργο το οποίο επιτελούν”.
Ν. Ζορμπά – capital.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου