Thursday, 28 March, 2024

Χωρίς τέλος οι αντιδράσεις για τα κέντρα κλειστού τύπου – «Όχι» από τους νησιώτες Β. Αιγαίου

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και φορέων κατά του κυβερνητικού σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού με την κατασκευή κέντρων κλειστού τύπου.
Την ίδια ώρα, ακόμα δυσκολότερη κάνουν τη κατάσταση και οι προσφυγικές ροές οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες από τον ρυθμό αποσυμφόρησης των νησιών.
Χαρακτηριστικές μάλιστα είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Σάμου, ο οποίος τόνισε πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν πάρει πίσω η κυβέρνηση τα όσα έχει εξαγγείλει.
«Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή», είχε αναφέρει.
Σήμερα η πλειοψηφία των νησιωτών του Β. Αιγαίου απέρριψε και εκείνη την πρόταση της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.
«Όχι» νησιωτών του Β. Αιγαίου, στην πρόταση για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης
Με απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας του, το Περιφερειακό Συμβούλιο βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε στη Χίο, στηρίζει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των νησιών, με τις οποίες απορρίπτεται η πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών μεγάλων δομών κράτησης μεταναστών, δυναμικότητας 5000+ ατόμων, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο.
Με τις αποφάσεις τους, τα δημοτικά συμβούλια ζητούν επίσης την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, τη στελέχωση με προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
«Ακραία στοιχεία» και ρατσιστικό παραλήρημα στην Σπάρτη
Από την άλλη πλευρά, αντιμέτωποι με ένα νέο ρατσιστικό παραλήρημα ήρθαν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της πόλης στην Σπάρτη.
Ειδικότερα, έξω από το ξενοδοχείο είχαν συγκεντρωθεί ακραία στοιχεία τα οποία έκαναν σχόλια σχετικά με τη θρησκεία και την καταγωγή τους, εξαπολύοντας ρατσιστικό οχετό.
Μάλιστα το μίσος των συγκεντρωθέντων δεν άργησε να στραφεί προς τη διοίκηση του ξενοδοχείου φωνάζοντας «είναι πολλά τα λεφτά από τις ΜΚΟ».
Από τα βίντεο φαίνονται οι συγκεκριμένοι να καταφεύγουν κατά των προσφύγων φωνάζοντας «είναι Σύριοι όλοι αυτοί»; ή «γονατίστε μόνο είναι και μουσουλμάνοι».
Μάλιστα μια από τους «αγανακτισμένους» ακούγεται να επιτίθεται κατά προσφυγοπούλας λέγοντας «να και η μπούργκα».
Μια από τις κατοίκους της περιοχής φαίνεται στο βίντεο να ρωτάει τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου: «Μένω δύο τετράγωνα πιο κάτω. Εγώ θα πάω τα παιδιά μου στον Τάφο του Λεωνίδα. Εσύ θα τα πας»;
Σε δηλώσεις του on camera, ένας κάτοικος, ο οποίος δε δηλώνει πως είναι και ο ίδιος πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, ξεκινάει ένα δικό του παραλήρημα λέγοντας ότι «εμείς φέραμε την εικόνα του Αγίου Νικόλα μαζί. Αυτοί τι φέρανε, το Αλλάχ»;
«Έχουμε καταντήσει σκουπιδότοπος»
Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Δημήτρης Καπονικολός, που βρέθηκε έξω από το ξενοδοχείο, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για άγνοια και αιφνιδιασμό της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης περί μεταφοράς προσφύγων, μέχρι και το βράδυ της Τρίτης.
«Ήρθαμε προ τετελεσμένων γεγονότων», υπογράμμισε, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο και την ενημέρωση που υπάρχει, οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες θα παραμείνουν στη Σπάρτη για διάστημα πέντε μηνών.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι ευθύνη του δημάρχου Σπάρτης, αλλά όλου του νομού Λακωνίας. Ο κ. Δούκας είναι αντίθετος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι. Είναι ευθύνη όλων μας. Που είναι οι βουλευτές μας;», τόνισε και πρόσθεσε:
«Εύχομαι να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση στα άτομα που έχουν έρθει. Ο νομός μας είναι ήδη επιβαρυμένος. Προχθές ήρθαν στο Γεράκι για να δουλέψουν 500 άτομα από το Πακιστάν. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Δηλαδή, έχουμε καταντήσει ο σκουπιδότοπος της Ελλάδας; Ούτε ανάπτυξη έχουμε, ούτε τίποτα. Μας πήραν σχολές, μας πήραν νοσοκομείο, μας τα έχουν πάρει όλα». Και συνέχισε: «Ποιος θα τους φυλάει αυτούς εδώ πέρα»;

in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου