Saturday, 20 April, 2024

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις 20 Αυγούστου και μετά

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις 20 Αυγούστου και μετά

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη νέα δανειακή συμφωνία και το τρίτο μνημόνιο δεν άφηναν πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Η αιμορραγία του ΣΥΡΙΖΑ, με 44 απώλειες, συνυπολογιζομένων των απόντων και διαφοροποιηθέντων βουλευτών, σηματοδότησε τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, εμμέσως πλην σαφώς ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, και σήμερα, Σάββατο, κύκλοι του Μαξίμου το επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα “η Αυγή”.

Η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τις 20 Αυγούστου και μετά, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στην ίδια ημερομηνία, γνωστοποιούν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στριμώξει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, καθιστώντας τους υπόλογους και υπεύθυνους για την πτώση της (πρώτης αριστερής) κυβέρνησης, την οποία αν δεν στηρίξουν με τη ψήφο τους, θα βρεθούν ανακόλουθοι με την μέχρι σήμερα στάση τους, αφού υποστηρίζοντας την κυβέρνηση, θα είναι ξεκάθαρό ότι στηρίζουν το μνημόνιο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ήδη η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη κάνει ήδη λόγο για εκβιασμό.

Η ΝΔ προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμμετάσχει και σε αυτή την διαδικασία (σσ: η επιλογή της αποχής είχε προταθεί από στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του Μάκη Βορίδη, ως στάση κατά την ψηφοφορία για τη δανειακή συμφωνία) και πάντως, όπως άλλωστε βεβαιώνουν οι δηλώσεις του Προέδρου της, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.

Ανησυχίες για την διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια πίσω από τις κλειστές πόρτες

Την ικανοποίησή τους για την ευρεία στήριξη με την οποία περιέβαλαν το τρίτο μνημόνιο “η δεξιά, η συντηρητική αριστερά και το κέντρο” της Βουλής εξέφρασαν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Eurogroup της Παρασκευής και την επίτευξη συμφωνίας για το νέο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Την καλή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών εξάλλου απέδωσε εν μέρει ο κύριος Ντάισελμπλουμ στην “αλλαγή” και ανανέωση της ελληνικής αντιπροσωπείας, στέλνοντας (ευθείες) βολές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, το κλίμα φαίνεται ότι είναι ελαφρώς διαφορετικό πίσω από τις κλειστές πόρτες: οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών την ανησυχία τους για την πολιτική αστάθεια που δύναται να προκαλέσει το σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχία η οποία εξάλλου καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι συμφωνήθηκε στα πλαίσια της πρώτης δόσης – μαμουθ να αποδεσμευθούν 3 δισ ευρώ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα ήδη κατά τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

www.skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου