Wednesday, 24 April, 2024

Όλες οι διευκρινίσεις Χαρδαλιά για το νέο lockdown

Ζήτημα ωρών είναι η επιβολή του νέου lockdown σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η εκθετική διασπορά του νέου κορονοϊού

η οποία έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας σε ασφυκτική πίεση.
Η Αττική παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Η Θεσσαλονίκη παρουσίασε έως και 6 φορές περισσότερες διαγνώσεις από την Αττική, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Συνολικά 2.448 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Δεκατέσσερις ήταν οι νεκροί, ενώ 196 ασθενείς χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη.
Τα κρούσματα στην Αττική ανήλθαν σε 493, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 683. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «δυναμική επιθετικής αύξησης» στη χώρα μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν 600.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα για πρώτη φορά.
Ο κ. Μαγιορκίνης παρουσίασε στη συνέχεια τα ακόλουθα ηλικιακά χαρακτηριστικά:
-Οι νέοι ηλικίας 19-39 έχουν την μεγαλύτερη επιβάρυνση
-Στις ηλικίες 40-65 πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχο πληθυσμού
-Ιδιαίτερη ανησυχία από την αύξηση διαγνώσεων στους άνω των 65
Χαρδαλιάς: Μόνο με sms οι μετακινήσεις
“Καθ’ όλο το 24ωρο υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις”, σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στις μετακινήσεις μόνο με sms για τους προβλεπόμενους λόγους. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για λελογισμένη αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας.
“Ειδικά για τις βραδινές ώρες συνιστούμε στους πολίτες να μετακινούνται μόνο αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο”, τόνισε.
Διευκρινήσεις για τις μετακινήσεις
-Για την μετακίνηση των εργαζομένων χρειάζεται το σχετικό έγγραφο από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, είτε βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου.
-Οι νεοσύλλεκτοι της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο, ενώ κατά τη μετάβασή τους πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλο πορείας τους. Όλοι θα υποβληθούν σε rapid test. Για την επιστροφή των γονέων πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης.
-Η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα δεν εμπίπτει στους λόγους εξαίρεσης στις μετακινήσεις.
-Όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα και από τα χερσαία και σύνορα και αεροπορικώς πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες από τη λήψη του σχετικού δείγματος
-Από αύριο για επίσκεψη σε κομμωτήριο, θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 2 στα sms
-Σε Σάμο δεν ισχύει η αποστολή sms για τις μετακινήσεις
Διπλάσια τα πρόστιμα
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τα πρόστιμα πλέον είναι διπλάσια. Ειδικότερα, στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με sms, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.
Στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται
Από το Σάββατο επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση. Ενδεικτικά επιτρέπονται οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:
-Καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοτροφεία
-Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρολογικού και τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκο, καθώς και οι υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής ή αντικατάστασης κινητών συσκευών. Επιτρέπονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

-Επιτρέπεται η λειτουργία σε καθαριστήρια, περίπτερα, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικών υπηρεσιών, pet shops.
-Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των εμπόρων παραγωγών σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων.
-Ανοικτές παραμένουν οικοδομές και εργοτάξια.
-Αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών
-Αναστέλλεται η λειτουργία σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών, καθώς και η λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.
-Κλειστοί θα είναι και οι χώροι λατρείας και θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με την παρουσία μέχρι 9 ατόμων.
Rapid test σε όλο το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ακόμα ότι εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests θα γίνονται σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: “Θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων”, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.
Για την επέτειο του Πολυτεχνείου
“Το 2020 δεν γιορτάσαμε τίποτα από όλα αυτά που μας ενώνουν. Δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, την 28η Οκτωβρίου, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Το ίδιο θα κάνουμε και με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση”, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνου κατά μόνας από τα κόμματα.
Για τη σημερινή έξοδο από τα αστικά κέντρα
“Μας προβληματίζει η σημερινή κινητικότητα [έξοδος από τα αστικά κέντρα]. Τις επόμενες μέρες οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: “Όσοι μετακινούνται εκτός νομού, να συμπεριφέρονται ως δυνάμει φορείς του ιού”.
“Σήμερα βλέπουμε έξαρση σε όλη την Ελλάδα [όχι μόνο σε Αθήνα]. Για όσους έφυγαν από την Αθήνα, συνιστούμε όπου πάνε να μείνουν σπίτι και να μην ανακατευτούν με άλλα νοικοκυριά”, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.
Για τα σχολεία
Για την μετάδοση μέσα στα δημοτικά σχολεία ξέρουμε ότι είναι εξαιρετικά μικρή. Στο 85% των περιπτώσεων που έκλεισε ένα τμήμα δεν χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Για τον αριθμό των διασωληνωμένων
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανότητα 350 διασωληνωμένων σύντομα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι το σύστημα υγείας αντέχει 350 διασωληνωμένους και πρόσθεσε ότι το σύστημα δεν βρίσκεται σε κορεσμό αυτή τη στιγμή, πιέζεται.
“Θέλουμε να αποφύγουμε αποστολή ασθενών σε άλλες χώρες, θα τα καταφέρουμε.
Θα κάνουμε ό,τι κάνουν όλες οι χώρες, θα χρησιμοποιήσουμε χώρους στα νοσοκομεία όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε ΜΕΘ”, συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
“Έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό [για δημιουργία ΜΕΘ]. Θα αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες και θα διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με τον στρατό”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου