Thursday, 28 March, 2024

Ελλάδα: Έγινε ο πρώτος εμβολιασμός κατά του covid

Ένα νέο κεφάλαιο όσον αφορά στον κορονοϊό ανοίγει σήμερα στη χώρα μας, καθώς ο πρώτος εμβολιασμός μόλις έγινε, στις 13:06 το μεσημέρι της Κυριακής.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον «Ευαγγελισμό», όπου μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος εμβολιάζονται πρώτοι, συμβολίζοντας και τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα.
Εκτός από τον «Ευαγγελισμό» στη μάχη των εμβολιασμών ρίχνονται τέσσερα ακόμα νοσοκομεία της Αττικής.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εμβολιαστεί στο νοσοκομείο «Αττικόν», μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα.
Επιλογή η οποία έχει επίσης τον δικό της συμβολισμό αφού το «Αττικόν» είναι η «έδρα» του καθηγητή Τσιόδρα, ένα πρόσωπο που ταυτίστηκε με τον ελληνικό αγώνα κατά της νόσου από την εμφάνιση του «ασθενούς 0» στη χώρα, ενώ για την πλειοψηφία των πολιτών της παραμένει ιδιαίτερα αγαπητό.
Εμβολιασμοί γίνονται ταυτόχρονα, εκτός από τον «Ευαγγελισμό» και το «Αττικόν», και στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».
Δηλώσεις Κικίλια έξω από τον Ευαγγελισμό
«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω» δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Αναφέρθηκε και στο ότι σήμερα εμβολιάζονται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της χώρας σε μία «συμβολική κίνηση αλλά και ουσιαστική προστασία από την covid-19».
Οι πολίτες θα μπορούν να ελέγξουν αν ανήκουν σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους παρακάτω τρόπους:
Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα gov.grκαι τη web/mobile εφαρμογή.
Αποστέλλοντας SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
O λόγος που ο Μητσοτάκης εμβολιάζεται στο «Αττικόν»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εμβολιαστεί στο νοσοκομείο «Αττικόν», μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα.
Επιλογή η οποία έχει επίσης τον δικό της συμβολισμό αφού το «Αττικόν» είναι η «έδρα» του καθηγητή Τσιόδρα, ένα πρόσωπο που ταυτίστηκε με τον ελληνικό αγώνα κατά της νόσου από την εμφάνιση του «ασθενούς 0» στη χώρα, ενώ για την πλειοψηφία των πολιτών της παραμένει ιδιαίτερα αγαπητό.
Εμβολιασμοί θα γίνουν εκτός από τον Ευαγγελισμό και το Αττικόν, και στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Θριάσιο» και το Ασκληπιείο της Βούλας.
Όπως έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του εθνικού σχεδίου «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.
Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου, του νέου έτους.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca.
Αναλυτικό πρόγραμμα των πρώτων εμβολιασμών
13:06 έγινε ο πρώτος εμβολιασμός στην Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Συνέχεια στις 13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν
14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν
15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
15:30 Γραμματέας ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
12:16
Η νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε πρώτη
Η πρώτη νοσηλεύτρια ΜΕΘ που θα εμβολιαστεί στην Ελλάδα κατάγεται από την Αρκαδία και συγκεκριμένα από το Σταυροδρόμι Γορτυνίας.
Ο λόγος για την Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Η Ευσταθία Καμπισιούλη μεγάλωσε στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Νοσηλευτική και εργάζεται ως νοσηλευτήρια στην Αθήνα.

 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου