Thursday, 25 April, 2024

Αυστραλία: Άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεξαν ζωντανά ψάρια

Δεν βάφτισαν τη… βροχή ψάρι, αλλά το ψάρι έπεσε κυριολεκτικά σαν βροχή! Άφωνοι έμειναν οι κάτοικοι μιας απόμερης κωμόπολης της Αυστραλίας, όταν ψάρια έπεσαν από τον ουρανό, στη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Σύμφωνα με αυστραλιανά δίκτυα το περιστατικό καταγράφηκε στον πόλη Λατζαμάνου στη Βόρεια Επικράτεια, που απέχει περίπου 900 χλμ. από το Ντάργουιν. «Είδαμε μια μεγάλη καταιγίδα να κατευθύνεται προς την κοινότητά μας και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια συνηθισμένη βροχή. Αλλά όταν άρχισε να βρέχει, είδαμε ψάρια να πέφτουν από τον oυρανό», δήλωσε ο Άντριου Τζόνσον Τζαπανάνγκα, δημοτικός σύμβουλος στο αυστραλιανό δίκτυο ABC Νews.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, τα ψάρια, που «είχαν μέγεθος περίπου δύο δαχτύλων» ήταν ακόμη ζωντανά όταν έπεσαν από τον ουρανό και παιδιά της κωμόπολης έτρεξαν να τα μαζέψουν και να τα βάλουν σε γυάλες.

Στην ίδια κωμόπολη έχει «βρέξει» κι άλλες φορές ψάρια στο παρελθόν. Αν και ο ίδιος πολίτης έχει γίνει μάρτυρας κι άλλες φορές του περίεργου αυτού φαινομένου, δεν παύει να τον εκπλήσσει. «Νομίζω ότι είναι μια ευλογία από τον Θεό», είπε.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στο Λαταζμάνου το 2010, το 2004 και το 1974 από ισχυρά ανοδικά ρεύματα, όπως ανεμοστρόβιλοι, που ρουφούν νερό και ψάρια από τα ποτάμια και τα ρίχνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ο ιχθυολόγος του Μουσείου Κουίνσλαντ, Τζεφ Τζόνσον, διαπίστωσε ότι «έβρεξε» αυστραλιανή πέρκα σε μέγεθος παιδικής παλάμης. Η βροχή έγινε τη νύχτα και ο κόσμος τα είδε το πρωί, σκορπισμένα σε όλη την πόλη. Πολλά από τα ψάρια ήταν ακόμη ζωντανά.

Ανεξήγητο επιστημονικά

Μέχρι στιγμής, το φαινόμενο δεν έχει εξηγηθεί. Το φαινόμενο της πτώσης ψαριών από τον ουρανό είναι ασυνήθιστο, αλλά όχι πρωτοφανές. Ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις βροχής με βατράχια, νυχτερίδες, σκουλήκια ή αράχνες. Ο ακριβής λόγος δεν είναι γνωστός. Βασική θεωρία υποστηρίζει ότι τα ζώα μπορεί να παρασύρθηκαν από μια δίνη νερού – μια στήλη αέρα που μοιάζει με ανεμοστρόβιλο που σχηματίζεται πάνω από το νερό και μετέφερε τα ψάρια σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα, μέσα από την ατμόσφαιρα.

«Έχουμε δει μικρές λίμνες να αδειάζουν πρακτικά από το νερό από έναν ανεμοστρόβιλο που πέρασε από την περιοχή», δήλωσε ο Έρνεστ Άτζι από το Πανεπιστήμιο Purdue. «Δεν θα ήταν λοιπόν παράλογο να “βρέχει” βατράχους (ή άλλα πλάσματα) από τον ουρανό». Ένα παρόμοιο γεγονός συνέβη στην πόλη Texarkana του Τέξας, το 2021. Σε εκείνη την περίπτωση, διατυπώθηκε μια άλλη θεωρία, σύμφωνα με την οποία τα πουλιά «έφτυναν» τα ψάρια όταν πετούσαν πάνω από την πόλη. Η ίδια εξήγηση δόθηκε το 2022 όταν χιλιάδες γαύροι έπεσαν από τον ουρανό πάνω από το Σαν Φρανσίσκο το 2022.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου