Thursday, 28 March, 2024

Η επόμενη διετία θα είναι η πιο ζεστή επί Γης

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι τα πιο ζεστά στην ιστορία της Γης. Μεγάλες αλλαγές πρόκειται να επέλθουν στο κλίμα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου ολοένα και περσσότερο επιδρά στις φυσικές τάσεις. Ένα μεγάλο «Ελ Νίνιο» στον Ειρηνικό πρόκειται να αυξήσει τη θερμοκρασία όλου του πλανήτη και παράλληλα για λίγο χρονικό διάστημα τα καλοκαίρια θα είναι κάπως πιο δροσερά.

Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης για το 2015, επισημαίνουν οι επιστήμονες, πλησιάζει σε επίπεδα ρεκόρ, με 0,68 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο των ετών 1961-1990. «Γνωρίζουμε φυσικά συστήματα που έχουν σχέση με τη θερμοκρασία της Γης σε οποιοδήποτε χρόνο, αλλά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίας αυτού του χρόνου αποδεικνύουν τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο των αερίων του θερμοκηπίου. Με την πιθανότητα και ο επόμενος χρόνος να είναι θερμός σε ίδια επίπεδα, είναι πασιφανές ότι το κλίμα μας εξακολουθεί να αλλάζει», σημείωσε ο διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας Hadley Centre καθηγητής, Στίβεν Μπέλτσερ.

«Αν δεν υπάρξει μία μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, φαίνεται εξαιρετικά πιθανό τα έτη 2014, 2015 και 2016 να είναι μεταξύ των πιο θερμών που έχουν καταγραφεί. Δεν είναι μία έκπληξη. Βλέπουμε τις επιδράσεις της ενέργειας που σταθερά συσσωρεύεται στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα της Γης και που έχουν προκληθεί από τα αέρια του θερμοκηπίου», αναφέρει ο καθηγητής Ρόουαν Σάτον, του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα μαζί με τις μακροπρόθεσμες φυσικές τάσεις των ωκεανών κάνουν «εξαιρετικά ενδιαφέρον» το κλιματικό σύστημα και επισημαίνουν ότι οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται.

www.topnews.gr

Η επόμενη διετία θα είναι η πιο ζεστή επί Γης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου