Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Οι Περσείδες βάζουν φωτιά στον ελληνικό ουρανό

Οι Περσείδες βάζουν φωτιά στον ελληνικό ουρανό

Μια από τις εντυπωσιακότερες βροχές διαττόντων αστέρων θα γίνει ορατή στο Βόρειο Ημισφαίριο από την Τετάρτης 12 Αυγούστου.

Ο λόγος για τις Περσείδες που θα εμφανιστούν και στον ελληνικό ουρανό και θα γίνουν ιδιαιτέρως ορατές σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα φωτορρύπανσης.

Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα, φωτεινά και με μακριές πύρινες «ουρές». Η πυκνότητά τους είναι υψηλή, καθώς εκτιμάται ότι μέσα σε μία ώρα, εμφανίζονται από 75 μέχρι και 150 τέτοια μετέωρα.

Τα συγκεκριμένα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά τον Ιούλιο, ενώ σταδιακά πυκνώνουν και διαρκούν ως το τέλος Αυγούστου. Είναι ορατά και με γυμνά μάτια, κυρίως το ξημέρωμα.

Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαινομενικά προέρχονται από μία περιοχή ανάμεσα στον αστερισμό του Περσέα και της Κασσιόπειας, ωστόσο στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης εισήλθε για τελευταία φορά στο ηλιακό μας σύστημα τον Δεκέμβριο του 1992 και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.

Όπως εξηγεί στα “Νέα” ο επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, «στην περίπτωση της Βροχής των Περσείδων συμβαίνει το εξής: καθώς η Γη περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, συναντάει κάθε Αύγουστο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Έτσι καθώς η Γη τρέχει με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη, και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή πεφταστέρι».

www.econews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου