Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Οι πεταμένες μάσκες γίνονται… ένα με το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης!

Οι πεταμένες μάσκες γίνονται… ένα με το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης!
Ουδείς, δυστυχώς, μπορεί πλέον να διαφωνήσει: Αν ο κορονοϊός έχει σήμα κατατεθέν, τότε αυτό, είναι οι μάσκες. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα πάντα γύρω μας, πλέον, περιβάλλονται από μάσκες. Με lockdown ή χωρίς, η πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση των κρουσμάτων τις κατέστησε υποχρεωτικές, ενώ σε αρκετούς χώρους η χρήση τους κρίνονταν απαραίτητη από την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Από την άρση των πρώτων κάθετων περιοριστικών μέτρων που επέβαλλε η κυβέρνηση από την άνοιξη, οι μάσκες έχουν μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, εδώ και μήνες και το πιθανότερο είναι να μας συντροφεύουν για αρκετό, ακόμη, καιρό. Μαζί τους, ωστόσο, στη ζωή μας εισήλθαν κι άλλα είδη διατήρησης της υγιεινής των πάνω άκρων μας, όπως αντισηπτικά τζελ, προστατευτικά γάντια και μαντηλάκια. Όλο αυτό, τώρα, έχει ένα εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον: Μάσκες και μαντηλάκια, βρίσκονται πλέον… παντού!

Κι αν το μάτι μας είχε… συνηθίσει να αντικρίζει περιτυλίγματα από σνακς, αλουμινένια κουτάκια και γόπες από αποτσίγαρα στο έδαφος, τότε, σίγουρα, αυτό με το οποίο δεν μπορεί να συμφιλιωθεί, είναι η συγκεκριμένη, νέα τάση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Μάσκες χρησιμοποιημένες, χειρουργικές και υφασμάτινες αλλά και μαντηλάκια, «κοσμούν» πλέον δεκάδες σημεία στη Θεσσαλονίκη. Άλλοτε… τριγυρίζουν σε σημεία όπως ο περιβάλλων χώρος του Λευκού Πύργου, το Αγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι ωραιότερες γωνιές της παραλίας* της πόλης.

Κι άλλοτε, οι μάσκες «γυροφέρνουν» τη γοργόνα του Λευκού Πύργου, βρωμίζουν τα καλαίσθητα πεζοδρόμια διάφορων περιοχών της Θεσσαλονίκης, περιμένουν… λεωφορεία, ή χαλούν την εικόνα των καταπράσινων παρτεριών. Πολλές είναι μάλιστα οι φορές, που αντικρίζουμε μάσκες και μαντηλάκια μπερδεμένα με άλλα σκουπίδια, με φύλλα, ή ακόμη και κάτω από κάδους, αντί να βρίσκονται μέσα σε αυτούς!

Αυτά τα πράγματα, ωστόσο, καλό είναι να μη γίνονται, καθώς, μπορεί τα συνεχόμενα lockdown να προσέφεραν μία μικρή «ανάσα» στο περιβάλλον, αλλά αυτό, σε καμία περίπτωση, δε σημαίνει ότι μπορούμε να το μολύνουμε με ότι κρατάμε στα χέρια μας.
Κι αν οι ντροπιαστικές αυτές εικόνες, που εκθέτουν κατά μονάς ορισμένους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν είναι ικανές να τους κάνουν να σκεφτούν δεύτερη φορά πριν πετάξουν όπου βρουν ότι κρατούν στα χέρια τους, τότε, σίγουρα, εκείνο που θα πρέπει να σκεφτούν αυθόρμητα, είναι ότι και η παραμικρή διαστρέβλωση της αισθητικής όλων όσων μας περιβάλλουν, τούτες τις «μαύρες» μέρες, έχει σημασία.

Προστατεύουμε το περιβάλλον, προστατεύουμε την αισθητική μας και, κυρίως, προστατεύουμε την υγεία μας και δε δρούμε με ένστικτα βγαλμένα από το «βαθύ» παρελθόν. Και όχι, οι μάσκες στο έδαφος, τη δεδομένη χρονική στιγμή, το κύριο πρόβλημά μας. Είναι, ωστόσο, πρόβλημα. Και αυτό είναι που έχει σημασία.

*Οσο για τις πεταμένες μάσκες στην παραλία, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενδέχεται να χρειαστούν μέχρι και 10 χρόνια για να διαλυθούν στη θάλασσα, ανάλογα με το υλικό το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν. Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν οι μάσκες μιας χρήσης να τοποθετούνται μέσα σε σακουλάκια και στη συνέχεια να πετιούνται στους κάδους και όχι απευθείας μέσα σε αυτούς, καθώς μόνο έτσι περιορίζεται η πιθανότητα μετατροπής της μάσκας, σε νέα εστίας διάδοσης του κορονοϊού.

Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο βλαβερό είναι να τις πετάμε όπου βρούμε…

thes.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου