Thursday, 25 April, 2024

“Πόσιμο” βιβλίο λειτουργεί ως φίλτρο νερού και σώζει ζωές

Ένα βιβλίο με σελίδες από ειδικό χαρτί επικαλυμμένο με νανοσωματίδια που εξουδετερώνουν τα βακτήρια του νερού θα μπορούσε να προσφέρειπόσιμο νερό σε εκατομμύρια κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών δίχως πρόσβαση στο πολύτιμο στοιχείο.

Το επονομαζόμενο και “πόσιμο βιβλίο” συνδυάζει το ειδικό χαρτί με εκτυπωμένες πληροφορίες -στα αγγλικά και στην τοπική γλώσσα της εκάστοτε περιοχής όπου θα διατίθεται το βιβλίο- σχετικά με τους λόγους και την αναγκαιότητα του καθαρισμού του νερού με φίλτρα.

Οι σελίδες του περιέχουν νανοσωματίδια απόάργυρο και χαλκό που εξουδετερώνουν βακτήρια και διάφορους ιούς.

Σε δοκιμές που διενεργήθηκαν στη Νότιο Αφρική, τη Γκάνα και το Μπαγκλαντές οι σελίδες-φίλτρα αφαίρεσαν το 99,9% των ρύπων που υπήρχαν σε νερό ακατάλληλο προς πόση καθιστώντας το κατάλληλο για ασφαλή κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Μικρές ποσότητες αργύρου και χαλκού που διέρρευσαν στο νερό μετρήθηκαν κάτω από τα επίπεδα ασφαλείας. Πρόκειται για μια τεχνολογίαχαμηλού κόστους που μεταφέρεται εύκολα και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου για πόσιμο νερό επί τέσσερα χρόνια καθώς κάθε σελίδα φιλτράρει μέχρι 100 λίτρα νερού.

Μετά την αφαίρεση της σελίδας από το βιβλίο, το φίλτρο τοποθετείται σε ένα ειδικό πλαίσιο μέσω του οποίου το νερό χύνεται και διηθείται.

Το βιβλίο ανέπτυξε η Δρ Τέρι Ντάνκοβιτς, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Κάρνετζι Μέλλον στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ.

«Στην Αφρική, θελήσαμε να δούμε αν τα φίλτρα θα λειτουργούσαν σε πραγματικό νερό, και όχι νερό που μολύνθηκε σκοπίμως στο εργαστήριο», δήλωσε η Ντάνκοβιτς.

«Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί το έργο σε μεγάλη κλίμακα, από εργαστηριακό πείραμα σε βιομηχανικό προϊόν», δήλωσε η Ντάνκοβιτς. Επίσης, οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν εάν εκτός από βακτήρια το φίλτρο εξουδετερώνει πρωτόζωα και ιούς.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 660 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 250ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

econews

“Πόσιμο” βιβλίο λειτουργεί ως φίλτρο νερού και σώζει ζωές

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου