Thursday, 25 April, 2024

Τσερνόμπιλ: 16 φορές υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας λόγω δασικής πυρκαγιάς

Ουκρανία: Δασική φωτιά κοντά στο Τσερνόμπιλ προκαλεί αύξηση της ραδιενέργειας
Η πυρκαγιά ξεκίνησε το Σάββατο, σε περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το 1986 το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η Ουκρανία ανέφερε αύξηση των επιπέδων ακτινοβολίας στην απαγορευμένη ζώνη στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, όπου έλαβε χώρα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα της ανθρωπότητας, λόγω δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο (4/4).
“Υπάρχουν άσχημα νέα -τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι πάνω από το φυσιολογικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης. “Η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 100 στρέμματα δασικών εκτάσεων”, συμπλήρωσε.
Από τις ουκρανικές αρχές έχουν κινητοποιηθεί δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και περίπου 100 πυροσβέστες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Η φωτιά φέρεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ από το Σάββατο δεν καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση της ακτινοβολίας στην περιοχή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης της χώρας. Οι 200 κάτοικοι που μένουν στην περιοχή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν, σύμφωνα με το Euronews.
Όπως καταγράφει ο Guardian, οι πυρκαγιές σε περιοχές, όπου υπάρχουν ή υπήρχαν μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου