Friday, 19 April, 2024

Φωτιά στον Έβρο: Το μαγευτικό δάσος της Δαδιάς καίγεται

Tο καταστροφικό της έργο συνεχίζει από το απόγευμα της Πέμπτης η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου

στον Έβρο, και επεκτάθηκε σε έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων, καίγοντας ένα μοναδικής ομορφιάς και υψηλής σημασίας για πουλιά τοπίο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς.

Το πρωί της Παρασκευής, έγινε γνωστό ότι η εικόνα από τα μέτωπα είναι καλύτερη και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να γίνουν «μάχη» με τις φλόγες, καθώς η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη σύμφωνα με την πυροσβεστική, η οποία επισημαίνει ότι το έργο της δυσχεραίνει η μορφολογία του εδάφους και η καύσιμη ύλη στην ήδη καμένα έκταση.

Εμπόδιο στέκονται και σε αυτό οι αναζωπυρώσεις, που ευνοούνται από τους χαμηλής έντασης ανέμους, οι οποίοι πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια της κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με τους πυροσβέστες να φτάνουν τους 291, με 65 οχήματα και 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το δίκτυο «Natura 2000»

Οι εστίες είναι πολλές και βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, (σ.σ. δεν έχει επεκταθεί στην αυστηρά προστατευόμενη ζώνη) που είναι η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Σημειώνεται πως το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί από το 1992 το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που θεσπίστηκε βάσει δύο ευρωπαϊκών οδηγιών της ΕΕ για τη φύση:

την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK) και

την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK)

Στην Ελλάδα, το δίκτυο «Natura 2000» αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας και υπάγονται στις 24 Μονάδες Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η σημασία του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρ, από τα οποία τα 72.900 στρ. είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες. Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας.

Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Πλέον, αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια… η συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου