Friday, 19 April, 2024

Φωτοβολταϊκά: «πάγος» και ελπίδα για το net metering

Πολλά είναι τα αιτήματα που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ από ιδιώτες και επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται για τη δυνατότητα εγκατάστασης λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, όπως αυτές που παρουσιάζουμε συχνά στο econews.gr.

—Τι γίνεται με τις αιτήσεις

Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί και των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, το ενδιαφέρον για το net metering δεν μεταφράζεται και σε αιτήσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου εκδηλωνόταν έντονο ενδιαφέρον, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος από τον τέως πρωθυπουργό και τα capital controls που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβαλαν στον «πάγο» την αγορά των φωτοβολταϊκών.

Από τη μια πλευρά, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούσαν να αντλήσουν ρευστό και από την άλλη διακόπηκαν οι συναλλαγές με το εξωτερικό για τις εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας εξοπλισμού.

Όπως μεταδίδει το energypress, ο ΔΕΔΔΗΕ παρότι ήταν έτοιμος να ανακοινώσει ότι δέχεται αιτήματα σύνδεσης και από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης, μετέθεσε την έναρξη αυτής της διαδικασίας για μεταγενέστερο χρόνο, πιθανότατα μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αιτούντες μέχρι σήμερα είναι κυρίως επιχειρήσεις (και όχι οικιακοί καταναλωτές) που έχουν υποβάλλει σχέδια με αρκετά μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ από 25 έως 50 KW. Πρόκειται συνήθως για επιχειρήσεις που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, όπως ξενοδοχεία, φούρνοι κ.λπ.

Οι παράγοντες της αγοράς των φωτοβολταϊκών εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον για το net metering θα αναζωπυρωθεί μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, καθώς πρόκειται για μια επένδυση με ελκυστική απόδοση χωρίς όμως τις υπερβολές του παρελθόντος.

—Τι γίνεται με τη μπλοκαρισμένη ισχύ στα νησιά

Το net metering σε πολλά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, παραμένει μπλοκαρισμένο διότι δεν έχει γίνει ακύρωση παλαιών αιτήσεων που δεσμεύουν ισχύ, παρότι μπορεί να μην υφίσταται ακόμα ενδιαφέρον από τους τότε αιτούντες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή του στις 5 Ιουνίου, ότι αν κάποιος από τους παλιούς αιτούντες δεν ανανέωνε το ενδιαφέρον του με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αρχική αίτησή του θα ετίθετο στο αρχείο, δηλαδή θα ακυρωνόταν.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι ο Διαχειριστής δεν έχει προχωρήσει στην κίνηση αυτή, να ακυρώσει δηλαδή τις παλιές αιτήσεις, κυρίως επειδή δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία ούτε για το πλήθος των ενδιαφερομένων (από τα περιφερειακά του γραφεία και κυρίως από την Κρήτη όπου είναι και ο μεγάλος όγκος των παλιών αιτήσεων) ούτε και για το ύψος του ενδιαφέροντος για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με net metering.

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση του «σχεδίου ακύρωσης» δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν θα προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην απελευθέρωση των δικτύων από τα παλιά αιτήματα. Αντίθετα, η κίνηση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Προς το παρόν όμως ο ΔΕΔΔΗΕ αξιολογεί αιτήματα των ετών 2012-2013 του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Έτσι για να φτάσει η σειρά αξιολόγησης ενός νέου αιτήματος, θα πρέπει να περιμένει να εκδοθούν οι προσφορές σύνδεσης για το πλήθος των παλαιών αιτημάτων φωτοβολταϊκών στεγών, να παρέλθει το δίμηνο που προβλέπουν οι διαδικασίες και έπειτα να ακυρωθούν (η ακύρωση θεωρείται βέβαιη λόγω της πολύ χαμηλής ταρίφας που ισχύει πλέον για την κατηγορία αυτή έργων).

http://www.econews.gr/

Φωτοβολταϊκά: «πάγος» και ελπίδα για το net metering

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου