Thursday, 25 April, 2024

«SOS» από τις ελληνικές θάλασσες: «Hotspot απορριμμάτων η Μεσόγειος»

SOS εκπέμπουν οι ελληνικές θάλασσες λόγω της υπεραλίευσης και της πληθώρας σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει τη Μεσόγειο. Την ώρα που πολλοί ανησυχούν

για την εμφάνιση των μωβ μεδουσών, οι παραλίες και οι ακτές της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρότερα ζητήματα που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή και τα υδάτινα οικοσυστήματα.

«Η πίεση που ασκείται στις ελληνικές θάλασσες και στη Μεσόγειο από την αλιευτική δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλη», αναφέρει στο ThessToday.gr η Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη του πυλώνα «Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα» της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea. Η ίδια τονίζει την ανάγκη να αλλάξει η προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς πολλά είδη κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση.

«Η Μεσόγειος θεωρείται hotspot από απορρίμματα»

«Πολλές φορές έχει τύχει να αλιεύονται και να μπαίνουν ως βιτρίνα μεγάλα ζώα που μπορεί να είναι προστατευόμενα είδη και αυτό να περνάει αφιλτράριστο από τα μέσα αντί να εγείρει προβληματισμό στον κόσμο. Γιατί πουλάμε π.χ. έναν καρχαρία; Δημιουργείται ένα εντελώς άλλο κλίμα, λέμε ότι είναι τυχερός ο ψαράς που έπιασε αυτή την ψαριά».

Και προσθέτει: «Τα ψάρια μειώνονται. Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να μη το αντιλαμβάνεται ένας πολίτης που δεν δραστηριοποιείται στη θάλασσα, αλλά σίγουρα είναι μεγάλες οι διαστάσεις του. Πολλά είδη βρίσκονται σε επίπεδο να απειλούνται με εξαφάνιση».

Όσον αφορά τα σκουπίδια που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες η κα. Χαρίτου κάνει λόγο για ένα επίσης μεγάλο ζήτημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Μεσόγειος θεωρείται hotspot από απορρίμματα». Όπως επισημαίνει: «Υπάρχουν ακτές και θάλασσες που είναι πολύ επιβαρυμένες. Ο κόσμος λογικά το αντιλαμβάνεται και από τις περιοχές που επισκέπτεται για να κολυμπήσει. Είναι μεγάλος ο όγκος των σκουπιδιών».

«Τόσα χρόνια θεωρούσαμε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ατελείωτο και μπορούμε να διοχετεύουμε τα απορρίμματά μας»

Σε αυτό συμβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής που βασίζεται στην κατανάλωση σύμφωνα με την ίδια και ενώ πλέον υπάρχει νομοθεσία για την αντιμετώπισή του εντούτοις πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα. «Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο πλέον που διευκολύνει το να περιοριστούν τα απορρίμματα στις θάλασσες. Αυτός είναι ο στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής και των νομοθεσιών που έχουν περάσει στο ελληνικό κράτος. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν θα λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Έχει να κάνει με την αντίληψη που έχουμε για το περιβάλλον. Τόσα χρόνια θεωρούσαμε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ατελείωτο και μπορούμε να διοχετεύουμε τα απορρίμματά μας»… διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου